Artikkel
  • Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    8 põnevat sihtkohta, kuhu reisida

    Guelaguetza festival on vaatamisväärsus omaette.Foto: Shutterstock

    Kas sind meelitab türkiissinine läbipaistev meri ja valged liivarannad? Või hoopis iidne kultuur, hingemattev koloniaalarhitektuur ja budistlikud pühamud? Nüüd on parim aeg, et planeerida endale meeldejääv reis.

    Samas pole reisivalikuid olnud teha kunagi keerulisem. Maailm on pungil võimalusi, ahvatlusi, isegi meelekõdi ja ekstreemsusi. Kes poleks olnud dilemma ees: kas sõita avastama Amazonase vihmametsasid või lennata maailma kuklapoolele, et tutvuda sealse kummalise linnu- ja loomariigiga.
    Allpool leiad kaheksa köitvat linna, mis väärivad külastamist kas oma rikkaliku kultuuripärandi, hõrgu toidu, kireva ööelu või mõne huvitava sündmuse pärast. Et reisimine erinevatesse sihtpunktidesse kulgeks kerge vaevaga, palusime Estravelil jagada reisinippe, kuidas kõige mugavamalt ja soodsamalt sihtkohta jõuda.
    OAXACA Kultuuripärl Mehhiko lõunarannikul
    Maris Kilk on Kesk-Ameerikas elanud ja rännanud üle kümne aasta. Ta tunneb hästi sealseid kultuure, keeli, eluolu ja on hinnatud reisijuht. Maris avab oma teadmiste ja kogemuste laeka imepärase Oaxaca linna kohta.
    “Näinud suuremat jagu Mehhikost, on minu siinseks lemmiklinnaks Oaxaca (Oaxaca de Juarez või Ciudad de Oaxaca). See koloniaalajast pärinev Unesco maailmapärandilinn on samanimelise osariigi keskuseks. Asudes riigi lõunaosas, mis on majanduslikult pigem vaesem kant, on Oaxaca looduslikult ja kultuuriliselt ometi üks rikkamaid. Põlisrahvaste osakaalu ja tänini kõneldavate keelte arvu silmas pidades on tegu kultuuriliselt mitmekesiseima paigaga terves Ameerikas. Oaxaca linnas ja tema ümbruses on kaunilt kokku põimunud kohalike kultuuride eilsed ja tänased teod maailmakultuuriga; keskuseks kohalikele maarahvastele, on ta samal ajal mõnusalt avatud ja sõbraliku atmosfääriga kosmopoliitne maailmalinn.
    Läheduses paikneb iidne Monte Alb?n, mille rajasid eelklassikalisel ajal sapoteegid ning mida hiljem asustasid ka misteegid. Meie ees kõrguvad püramiidid ja seisavad vaikides saladused. Just sealsetest hauakambritest on leitud terve Ameerika kontinendi seni kõige rikkalikum aare, mis koosnes misteegi ülikutele kaasa pandud vääriskividest ja ülipeenest metallehistööst, mille autoreid võib meisterlikkuses võrrelda vaid toonaste inkadega Lõuna-Ameerikas. Ja veel sadu ning sadu unustuse hõlma vajunud iidseid asulaid ootab ümbruskonnas alles avastamist…
    Lisaks suurepärasele kunstile ja käsitööle leiame Oaxacas eest ka Mehhiko kõige rikkalikuma toidulaua. Maitsete ja värvide kombinatsioone ei jõua kokku lugeda. Muide, arvatakse, et just Oaxaca org on see paik, kus inimkond 10 tuhande aasta eest maisitaime kodustas ja kasutusele võttis. Tavapärase linnaekskursiooni võib täiesti rahumeeli asendada nii kõhtu kui vaimu toitva ringkäiguga mööda parimaid turge ja tänavatoidu lokaale, kus armastab süüa linnarahvas ise.
    Terveid päevi võib mööda veeta näiteks põneval maheturul keset vanalinna kõige hubasemat hoovi, kus puude varjus keset lilli ning mõnusa meeleolumuusika saatel proovida head ja paremat puhtast toorainest toitu, mis saabub päeva jooksul värskelt otse lähematest küladest. Esindatud on ka eriti autentsed road ja joogid, samuti mahejäätised ja käsitöökosmeetika. Kahtlemata tuleb ära proovida põlisrahva püha kaktusejook “pulque”, mezcal’ist kõnelemata.
    Kõik meeled ülendatud, ei jää seejärel kindlasti märkamata, et Oaxaca vanalinn on täis ahhetamapanevaid galeriisid, butiike, poekesi, platse ja kohvikuid... On ju see linn Mehhiko mastaabis ka kõrgkunsti keskuseks, olles atraktiivne kunstihuvilistele rahvusvaheliseltki. Oaxaca vanalinn „paitab“ pea iga nurgatagusega vanade koloniaalajastu hoonete avaratel siseõuedel, värvika kujundusega ta eriilmeliste boutique-hotellide tubades, kaunite vaadetega ta katuseterrasidelt, heatahtliku rahuga inimeste silmis... Ööl või päeval, kaugele on tunda Oaxacale eriomast ilu ja suurust.
    Oaxaca suurus laieneb tervele osariigile – selle mägise maa teedel võib piisava kannatlikkuse juures jõuda „tsivilisatsioonist“ kaugetesse kõrgustesse, pea puutumata loodusega põlisküladesse. Või siis võtta ette veidi käegakatsutavam teekond üle niisama ilusa Sierra Madre mäestiku, kus pilve piiril proovida ära sapoteekide koobassaun, et seejärel mõne tunniga laskuda männimetsast mitu kliimavöödet alla otse troopikasse Vaikse Ookeani äärde. Ja seal meenutavad rannad veel paradiisi.
    Oaxacas on igal juhul piisavalt „päris“ Mehhikot – seda maad, mis jääb eemale kuurortitest ja turistlikust mugavusstoonist – ja see, muidugi mõista, ei ole külastajale kui valuvaigistav salv, mida kiire leevenduse ootuses peale määrida, vaid pigem nagu üks õige puhastav saun koos tervistava toiduga, mis ravib seestpoolt ja märkamatult, kuid teeb seda päriselt, ja toimib veel tagantjärelegi... See on Mehhiko võlu ja vägi.”
    Estraveli reisiinfo: Reis Oaxacasse tuleb soodsaim, kui kombineerida see USA-ga.
    Sõit Šoltale sobib ideaalselt ühepäevareisiks.
    ŠOLTA Suurim võlu – lihtne saareelu
    Horvaatia on Aadria mere pärl, mis on koduks rohkem kui 1200 saarele. Need eraldatud rannad, maalilised sadamad ja ajaloolised linnad peibutavad turiste oma kaunite vaadetega. Samas pole saarte vahel seilamine seni olnud just eriline lõbu: jahi rentimine on kulukas ja ülerahvastatud praamid röövivad kogu sõidulusti.
    Alates 2018. aastast on aga saarte vahel iseseisvalt ringi sõitmine lihtne ja odav. Äpiga saab tellida endale Uberi paadi ja purjetada piki Dalmaatsia rannikut just sinna, kuhu hing ihkab.
    Reisiajakiri Travel and Leisure soovitab külastada Šolta saart, mis asub otse Spliti külje all ja jääb seetõttu enamiku turistide jaoks märkamatuks. Kuid siin see võlu ongi! Sealt leiad eest imetabaselt rikkumatu ja elujõuliste traditsioonidega kalurite kogukonna, töötavad viinamäed ja tegutsevad oliivikasvandused.
    Saare vanim sadam on Stomorska, mis tänapäeval kihab kalurite kõrval ka kohvikutest ja restoranidest. Külake sai kuulsaks oma suurte puust laevade poolest, mis vedasid saarelt veini ja oliiviõli Itaaliasse. Rosmariini ja küüslauguga maitsestatud oliiviõli tasub Šoltalt kaasa osta praegugi.
    Üks kenamaid paikasid saarel on Maslinica külake saare läänekaldal. See on kaunis koht looduslikult hästi kaitstud lahe, männimetsade ja maaliliste majakestega.
    Estraveli reisivihje: saarekesele saab sõita praamiga Splitist. Horvaatiasse, sh Splitti lendamiseks on Eestist mitmeid mugavaid võimalusi, suvehooajal ka otselennud, nt Nordicaga. Saarte vahel on mugav liigelda praamiga ja uue võimalusena saab saartevaheliseks seilamiseks kasutada ka Uberi rakendust. Luksuslikum puhkus möödub jahi pardal ja annab võimalusi erinevate Horvaatia saarekeste tundmaõppimiseks.
    Kuulus Muinasjutuvestjate väljak ehk Jemaa el-Fnaa.Foto: Shutterstock
    MARRAKECH Maotaltsutajad, akrobaadid, ennustajad, jutuvestjad
    Kapitalistlikus ning globaliseeruvas maailmapildis võlub Marrakech oma eksootilisuse ning mitmekesisusega, mille iseloomustavaks jooneks on eri kultuuride ning ajastute rahulik kooseksisteerimine. Marrakechis kohtub hommikumaa kultuur õhtumaa kultuuriga, keskaeg modernse nüüdisajaga.
    Kõrbemetropol on täis lugematuid üllatusi ning kontraste: veoeesel on uusima Mercedese kõrval, villad vastakuti kõrbeliivast hurtsikutega. Linn pulbitseb tohutus luksuses ning äärmuslikus vaesuses. Konservatiivsete traditsioonide ning kujuteldamatu vabaduse ühtesulamine.
    Linna kuulsaim vaatamisväärsus on legendaarne Muinasjutuvestjate väljak ehk Jemaa el-Fnaa, mis on kantud ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. Kindlasti pole see mingi turistilõks, vaid kõik seal toimuv on marokolaste tuhandeaastane pärand.
    Väljakul olevatest maotaltsutajatest niisama pilti teha ei lasta. Selle eest tahetakse raha ja küsitakse umbes 5–10 eurot. Nii palju tegelikult anda ei maksa, sest pildid saavad tehtud ka 50 sendi või 2 euro eest. Kui raha makstud, jooksevad nad madu kohe ümber kaela panema. Kui sa seda ei taha, siis võtab aega, enne kui aru saavad, et tahad niisama pilti teha.
    Estraveli reisiinfo: Lihtsaim valik on Lufthansa ühe ümberistumisega Frankfurdis. Kallim lend tuleb airBaltic’u ja Air France’iga läbi Pariisi või Turkish Airlines’iga läbi Istanbuli.
    Bat Yami 3,5 km pikkust kaunist liivaranda ääristab arvukate söögikohtade ja kohvikutega promenaad.Foto: Shutterstock
    TEL AVIV Rikkaliku ööeluga kelmikas linn
    Tel Aviv on ühtlasi nii suurlinn kui kuurort, millel on pakkuda kilomeetreid kuldse liivaga randu. Seal on aastas üle 300 päikeselise päeva. Rannajoont ääristab hiljuti renoveeritud kaunis promenaad, kust leiab kümneid restorane, klubisid ning muid meelelahutusasutusi. Populaarne ajaveetmispaik on ka Uue Sadama piirkond.
    Tel Aviv on tuntud linnana, mis kunagi ei maga. Siin on küllaldaselt erinevaid baare, pubisid, kohvikuid ja ööklubisid. Ööelu keeb siin ka argipäeviti ning hoogustub nädalavahetuse saabudes veelgi.
    Suurlinn Tel Aviv on kuulus heade ostuvõimaluste poolest, populaarseimad poetänavad on Carmeli turu vastas paiknev Shenkin ning ka Dizengofi tänav. Linnas on kontserdisaale, kinosid, teatreid. Tel Avivis paikneb kolm Iisraeli suuremat muuseumi ning riigi suurim ülikool.Alates 2003. aastast kuulub Tel Aviv UNESCO maailma kultuuripärandi nimekirja. Põhjuseks mitutuhat Bauhausi stiilis maja, mis pärinevad 19. saj lõpust ja 20. saj algusest. Maailmas pole ühtki teist linna, kus Bauhausi maju oleks säilinud arvuliselt nii palju. Tänu nende majade värvile, mis varieerub valgetes, kreemikates ja kollastes toonides, on Tel Avivi hakatud kutsuma ka Valgeks Linnaks.
    Estraveli reisivihje: Iisraeli mitmekülgne kultuur tuleneb selle elanikkonna mitmekesisusest: kogu maailmas paiknevad diasporaakooslustest pärit juudid on oma kultuuri- ja religioossete traditsioonide juurde tagasi tulnud, luues seeläbi juutide tavade ja uskumuste segu. Iisraeli araabia vähemus on jätnud jälje Iisraeli kultuurile ka sellistes valdkondades nagu arhitektuur, muusika ja köök. Eestlased külastavad kõige enam pealinna Tel Avivi ja Eilati kuurordi Surnumere ääres. Tel Aviv sobib ideaalselt kultuurihuvilistele, puhkus Eilatis aga lõõgastujatele või perepuhkuse sihtkohaks.
    Valletta sirged tänavad võimaldavad ligipääsu jahutavatele meretuultele.
    VALLETTA Euroopa kultuuripealinn 2018
    Maltale minnes tasub teada, kuhu lähed ja mida sellelt saarelt ootad. Rannapuhkuse otsija siit lõputuid valgeid liivarandu ei leia, kuigi saare põhjaosas leiab mõnusad rannad: tillukesed Mellieha Bay ja Golden Bay. See-eest on Maltal vaimustavad sukeldumise võimalused. Nii puhast ja selget vett mujal Vahemere ääres ei leidu, nähtavus on kohati kuni 30 meetrit. Erinevad veealused kaljumoodustised ja koopad ning rannikuvetes leiduvad laeva- ning lennukivrakid pakuvad sukeldujatele põnevaid elamusi.
    Linnapuhkust ja ajaloolisi vaatamisväärsusi pakub Malta samuti kuhjaga. Maltalased ise on oma kirevast ajaloost vaimustuses ja presenteerivad seda igal võimalusel – pea iga vaatamisväärsuse juures on väike kinosaal tutvustava filmiga. Kohalikud ise heidavad selle üle ka nalja, et kas nägite juba, kui palju meid on vallutatud ja pommitatud?
    Kui juba Maltale sõita, tasub kindlasti külastada mõnda paljudest templitest, mis saare erinevates kohtades paiknevad ja mis arvatakse olevat vanemad kui Egiptuse püramiidid. Kindlasti tasub külastada Hypogemit, kuid selleks peab aja mitmeid kuid ette broneerima. Ka ?a?ar Qim templit, et saada väikegi aimdus maltalaste iidsest templikultuurist.
    Malta liiklus on vaatamisväärsus omaette, seega autot rentides tasub enne kaks korda mõelda – liiklus on seal vasakpoolne, tänavad väga kitsukesed, palistatud siltidega „Speed kills“ ning tohutud looklevad ummikud. Kui maltalane kuskile hiljaks jääb, kehitab ta vaid õlgu ja ühmab traffic. Kuid see-eest on väga hästi arenenud ühistransport, millega saab sõita pea saare igasse punkti. Ühekordse pileti hind on 2 eurot ja see kehtib 2 tundi, kuid saab osta ka päeva- ja nädalapileteid.
    Estraveli reisivihje: Malta lendude valik Tallinnast on selle aasta suvel üsna rikkalik. Otselende Maltale pakub Ryanair, Riia kaudu saab sinna lennata ka airBaltic’uga. Seiklushuvilistel tasub Maltat kombineerida Sitsiilia ja Istanbuliga, ja muide, Turkish Airlines’il on sinna praegu soodushinnad.
    KuubaFoto: Shutterstock

    Cayo Santa Maria rand: asub samanimelisel väikesel saarel, mis on kantud ka UNESCO looduspärandi nimekirja. Puutumata rannad on selle koha märksõnaks!Cayo Coco rand: asub jällegi samanimelisel saarel ning sellelt leiab tervelt 27 km lumivalget rannajoont. Plusspunktid tulevad ka imelise korallrahu eest!Cayo Largo rand: asub Kuuba idapoolel ning on tuntud kui üks parimaid sukeldumispaikasid. Ainuke viis rannale saamiseks on kas lennuk või laev.Kuidas Kuubale kõige paremini kohale saab? Turvalisim viis Kuuba külastamiseks on kruiisireis, mis võimaldab paari päeva jooksul Kuubaga tutvuda, aga näha sama reisi jooksul ka teisi sihtkohti ja ööbida ning einestada turvalises laevas.

    KUUBA Revolutsiooniliselt vinge Kuuba!
    Kuuba on ühtepidi eksootiline ja kättesaamatu, teisipidi jälle tuttav ja armastatud. Geograafiliselt asub see Kariibi mere saar meie väikesest Eestist küll tuhandete kilomeetrite kaugusel, kuid vaatamata pikale vahemaale on meil ju ka palju ühist. Tänasel päeval leiab sellest saareriigist imekaunid rannad, palju kultuuri, sõbralikud kohalikud ja mõnusad hotellid, kus üks korralik puhkus veeta.
    Havanna – omamoodi ajakapsel
    Kuuba pealinna Havanna võib panna samasse patta näiteks Las Vegase ja Dubaiga – seda kohta lihtsalt peab oma silmaga nägema! Linna tänavatel jalutades võib tekkida tunne, et peale pika lennureisi on ette võetud ka ajaränne. Ajalooliste koloniaalstiilis hoonete ees näeb parkimas vabalt muuseumieksponaatideks sobivaid vanu Ameerika autosid, mis muide on omamoodi Kuuba sümbolid. Kuuba kultuuri- ja poliitikakeskuses tasuks veeta umbes kolm päeva – selle ajaga näeb ära peamised vaatamisväärsused.
    Estraveli reisivihje:Mõned paigad, kuhu Havannas olles tingimata minema peab:- Revolutsioonimuuseum- Havana Club rummivabrik- La Habana Vieja (Havanna vanalinn)- Castillo de la Real Fuerza
    Arvatavasti ei tule uudisena, et Kariibi mere saared on tuntud säravvalgete randade ja sooja merevee poolest. Öeldakse, et neile ei saa vastu ei Tai ega Austraalia rannaribad. Eks igal rannal ole omad plussid ja miinused, kuid selles võime küll ühel meelel olla – ilusad on nad küll! Kuuba ei ole teatavasti sihtkoht, kus ainult linnapuhkust nautida ja panustada tuleks ka rannal lesimisele.
    Granada kaks tõmbenumbrit on Alhambra palee ja Generalife aiad.Foto: Shutterstock
    GRANADA Väike ja võluv!
    Grenada on ajalooliselt ja kultuuriliselt rikas ning asub imeilusas kohas – Sierra Nevada mägede taustal, paaritunnise sõidu kaugusel Sevillast, Rondast, Jerezist, M?lagast ja Córdobast.
    Linn paikneb kahel künkal: ühelt saab vaadata mauride kindlust Alhambrat, Alhambralt omakorda Albaic?nit ja Sacramentot. Kelle aeg on piiratud, võib teha väikese jalutuskäigu Alhambra taga asuval Llano de Perdizil ehk nurmkana lagendikul – tervet teed saadavad imekaunid vaated linnale. Lisaks tasub ära käia kõrgeimas kohas, Mauri Tooli nime kandvas kindlusevaremes (Silla del Moro).Linna peamised vaatamisväärsused on Albaic?n, Sacromonte, Generalife ja Alhambra.
    Granada peatänav Gran Via jaotab linna justkui pooleks, vasakule poole jääb Albaic?n. Iga maja ja tänav on juba iseenesest ajalugu. Ronida tuleb kõvasti, aga see tasub end ära. Kui minna üles mööda Cuesta tänavat ja läbi Elvira värava (Puerta de Elvira), siis tulevad vastu müürid, mida järgides jõuab San Cristobali kirikuni – Albaic?ni kõrgeima tipuni.
    Mööda käänulisi tänavaid seigeldes leiab igal sammul postkaardilikke kirikuid, platse ja majakesi. Kirikute puhul võib uurida, kas alumises osas on näha mošeede jäänuseid – nimelt ehitasid kristlased mošeede asemele oma pühakojad, nii mõnegi kiriku torn on tegelikult endine minarett. Selle väga ilus näide on San José kirikutorn.
    Estraveli reisivihje: Granadas on küll üks väike lennujaam olemas, aga Eestist lendamiseks mitte väga praktiline, st ühendusi on vähe ja hind on kallis. Kui maapealne transport või autorent Andaluusias käib üle jõu, on Madridi või Barcelona kaudu sinna kohale võimalik lennata küll – minimaalselt kahe ümberistumisega, hinnad jäävad 400–500 euro kanti edasi-tagasi lennul, näiteks Finnairi ja Iberia ühendustel Helsingi ja Madridi kaudu.
    Koh Phangani saar on mediteerijate meelispaik.Foto: Shutterstock
    KOH PHANGANSaareke, kus koha päikese all leiab igaüks.
    Üle kolme aasta Koh Phangan saarel elanud joogatreener Marta Selter jagab mujeid ja reisinõu, mida Lõuna-Tais asuval saarel ette võtta.„Mäletan hästi seda päeva, kui alles laevaga lähenesin Koh Phanganile naabersaarelt Koh Samuilt ning olles juba pool aastat Kagu-Aasias reisinud, mõtlesin endamisi kerge tülpimusega, et jälle üks mõttetu turistilõks. Minu suureks rõõmuks oli aga Koh Phangan midagi täiesti enneolematult erilist. Esialgse plaanitud kolme kuu asemel jäime perega saarele tervelt kaheks aastaks ning mõningase pausi järel tulime tagasi veel pooleteiseks aastaks.
    Koh Phangan on koht, kus eksisteerivad rõõmsalt koos kõigi huvialade esindajad. Saar on eelkõige kuulus seal toimuva igakuise rannapeo Full Moon Party poolest, kuhu voolab hordidena kohale sadu, kui mitte tuhandeid pidulisi, kes siis Haad Rin’i rannas igal täiskuu ööl hommikuni pidutsevad. Olgu mainitud, et kolme lapse emana ei ole ma kordagi ise Full Moon Party’le jõudnud, kuid peost kuulnud on saarel igaüks.
    Mina leidsin hoopiski oma koha ja kutsumuse saare läänerannikul asuvas Sri Thanu külakeses, kuhu on koondunud tuntud ja vähemtuntud joogakoolid. Peale jooga pakutakse lisaks kõikvõimalikke workshop’e alates vabastavast hingamisest lõpetades yoni- ja lingami-massaaži kursustega. Kindlasti on Sri Thanu’s igale enesest lugupidavale hipile kohustuslik külastada ka Zen Beach’i, seda eriti päikeseloojangu ajal.
    Kes aga igatseb tõelist Robinson Crusoe-tüüpi puhkust, siis ka seda leiab Koh Phanganilt. Nimelt on saare idarannik endiselt muust saarest täiesti ära lõigatud ja sinna pääseb ainult kohalike paaditaksodega ning sedagi ainult päevavalgel ajal. Kes aga pelgab, et idarannikul peab päris lageda taeva all ööbima, juhul kui õigel ajal paaditaksole ei jõua, siis nii see õnneks ei ole.
    Idarannikult leiab samuti juba omajagu resort’e igas hinnaklassis. Kõige tuntum neist on kindlasti The Sanctuary.“
    Estraveli reisivihje: Kliima poolest sobib Koh Phangan Eesti inimestele külastamiseks talvehooajal, aga ka meie suve teisel poolel, kui enamik Aasiast on meie jaoks liiga palav. Majutuskoha valikuid on erinevaid, alates seljakoti reisijatest kuni luksust nautivate reisijateni välja. Meie soovitame Panvimani kuurortit.
    Merit PärnpuuAutor
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Novira Capitalil sai Riias valmis ärikvartal
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Vallandatud Tallinna Hambakliiniku juht: tahtsin ise ammu lahkuda
“Mõni aasta tagasi sain aru, et niipea, kui linnajuhtkond muutub, ei hakka keegi süvenema asja sisusse", ütles Maksim Volkov, keda uus Tallinna võim kolmapäeval SA Tallina Hambakliinik juhi kohalt vallandas.
“Mõni aasta tagasi sain aru, et niipea, kui linnajuhtkond muutub, ei hakka keegi süvenema asja sisusse", ütles Maksim Volkov, keda uus Tallinna võim kolmapäeval SA Tallina Hambakliinik juhi kohalt vallandas.