investor Toomas • 13. märts 2015 kell 12:26

Investor Toomas: sularaha valmistab peavalu

Investor Toomas otsib sularahale sobivat kasutust.   Foto: Anti Veermaa

Minu aktsiaportfellist 50% on rahas ja on olnud juba pikka aega. Olen otsustanud raha osakaalu järsult vähendada ja mõtlen praegu pingsalt, kuidas umbes 100 000 eurot ära paigutada, kirjutab Äripäeva loodud investor Toomas.

Suurema osa sellest summast soovin ma investeerida konservatiivselt ehk ma ei otsi sellele summale suurt ja kiiret tootlust. Väikese osa summast ehk maksimaalselt 20 000 eurot olen aga valmis paigutama suurema riskiga.

Üks võimalus on otsida analüütikute poolt vihatud ja investorite poolt mutta tambitud ettevõtteid, kellel puhul ma näen tugevat potentsiaali. Näiteks kirjutas MarketWatchi kolumnist Brett Arends hiljuti, et kui Wall Streeti analüütikud vihkavad aktsiat, siis see tähendab, et hind on väga madalale langenud ja mitte keegi ei taha seda aktsiat osta. Need, kes julgevad ujuda vastuvoolu, võivad aga teenida korralikku kasumit.

Nii suutis Wall Streeti analüütikute poolt kõige rohkem vihatud aktsiatest koostatud portfell 2014. aastal üleüldist aktsiaturu tootlust pika puuga ületada. Kümme aktsiat, mis 2014. aasta alguses Wall Streeti analüütikute poolt kõige halvemaks investeeringuks hinnati, tõusid kokku 19%.

Põnevad regioonid

Alternatiiviks on otsida sektoreid, mis pole praegu popid. Näiteks olen mõlgutanud mõtteid investeerida energeetikasektorisse, suure languse teinud biotehnoloogiasse või 3D-printerite tootjatesse.

Kolmas variant on lähtuda piirkonnast. Minu üheks investeerimispõhimõtteks on hajutada investeeringud erinevate majandussektorite, piirkondade ja valuutade vahel. Praegu ei leia minu aktsiaportfellist ühtegi investeeringut Aasiast, Ladina-Ameerikast ega Aafrikast. Riikidest olen praegu võtnud vaatluse alla Jaapani, Hiina, India, Mehhiko ja Brasiilia.

Silmapaistvad aktsiad

Neljas valikuvõimalus võiks olla dividendiaktsiad, näiteks Coca-Cola või põhjanaabrite liftitootja Kone või ka jätta osa portfellist investeerimisguru Warren Buffetti juhtida ehk investeerida tema ettevõttesse Berkshire Hathaway. Buffetti edukast 50 aasta pikkusest investorikarjäärist kirjutas hiljuti ka Äripäev oma investorikülgedel. See oleks hea alternatiiv sularaha kontol hoidmisele.

Kirjeldasin esialgseid ideid, mis mul on tekkinud pärast seda, kui olen otsustanud raha osakaalu oma portfellis vähendada. Kavatsen selle otsuse ellu viia järgneva paari kuu jooksul ning konkreetsemalt kirjutan võimalikest investeerimisobjektidest juba järgnevatel nädalatel Äripäeva tagumisel leheküljel.

 

Ootan soovitusi

Loomulikult olen tänulik lugejate tagasiside ja ideede eest. Mida konkreetsemad teie soovitused on, seda parem. Minu kindel veendumus on seni olnud see, et ma eelistan osta konkreetsete ettevõtete aktsiaid ja väldin investeerimist fondide kaudu. Seda põhimõtet kavatsen järgida ka praegu, kui asun otsima kontol laisklevale rahale paremaid teenimisvõimalusi.

Hetkel kuum