Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: Buffettil nutti jagub

  Investeerimisguru Warren BuffettFoto: EPA

  Warren Buffetti ettevõte Berkshire Hathaway teatas reede hilisõhtul oma kolmanda kvartali tulemused, kust selgus, et üks kaval investeering aitas firmal kasumit kahekordistada.

  Rõõmustav oli näha, et ettevõtte puhaskasum kasvas rekordilisele 9,43 miljardile dollarile, mis teeb 5737 dollarit aktsia kohta. Aasta eest samal ajal oli tulemus 4,62 miljardit dollarit. Tegevuskasum, mille hulka pole arvestatud mõned investeeringute tulud, küündis 2769 dollarile aktsia kohta ning see ületas ka Bloombergi küsitletud analüütikute oodatud 2721 dollari piiri.
  Üks kaval investeering
  Bloomberg kirjutas vahetult pärast tulemuste avalikustamist, et ilusad numbrid peegeldavad seda, kui tulus on olnud Berkshire'i suhe 3G Capitaliga. Buffett lõi investeerimisfirmaga käed 2013. aastal, et osta ketšupitootja H. J. Heinz ning algatas agressiivse kulude kärpimise kava. Seejärel ostis Heinz ära Kraft Foods Groupi, millega loodi suuruselt kolmas toidu- ja joogitööstuse firma Põhja-Ameerikas. Sellega potsatas Berkshire'i rahakotti 4,4 miljardit dollarit.
  "See oli tema poolt kaval investeering," kommenteeris Berkshire'i aktsiad omava Henry H. Armstrong Associatesi president James Armstrong. "Vanal mehel on veel küllaga taipu."
  Berkshire'i aktsionärina kiidan minagi Buffetti nutikat tegevust. Olin tema samme pikki aastaid jälginud ja nüüd jääb üle vaid rõõmustada, et investeerisin aasta alguses tema firmasse 15 000 eurot. Kuigi tegemist oli tol hetkel küllaltki kalli investeeringuga, siis jätkub mul pikkadeks aastateks kannatlikku meelt, et investeerimisguru nutikad sammud mu portfelli väärtust kasvataksid.
  Aktsia jääb võrdlusindeksile alla
  Samas tuleb tõdeda, et firma tegevus pole tänavu just kõige lennukamalt kulgenud. Alates möödunud aasta lõpust on langenud kahe Berkshire'i suurima investeeringu American Expressi ja International Business Machinesi aktsiad. Reedel teatas firma lisaks ka seda, et kahju IBMist kasvas 2 miljardile dollarile ehk umbes 15%-le sellest, mida Buffett maksis. Samas kinnitas miljardär, et tal pole mingit kavatsust investeeringust väljuda ning ta ootab aktsiahinna taastumist.
  Edward Jonesi analüütik Jim Shanahan ütles Bloombergile, et Buffett on pannud neisse kahte investeeringusse palju raha ning firmadel on läinud halvasti. "Tekib küsimus, kas ta hoidis neid ehk liiga kaua," märkis Shanahan.
  Berkshire'i enda aktsia on samuti tänavu ligi 10% miinuses, samal ajal kui S&P 500 indeks on tõusnud 2%. Viimati jäi Buffett peamisele võrdlusindeksile alla 2011. aastal.
  Berkshire Hathaway aktsiaFoto: Miguel Alvarez
  Usaldan Buffetti samme
  Kolmanda kvartali tulemuste puhul olid analüütikud üllatunud raudteefirmade edust ja kindlustusfirmade taastumisest. Samas jäi tulu tööstuse, teeninduse ja jaekaubanduse sektorist väiksemaks kui oodati. Berkshire'i aktsiaportfelli väärtus oli septembri lõpu seisuga 110,3 miljardit dollarit. Juuni lõpus oli see 117,7 miljardit.
  Nagu ma juba märtsis ütlesin, siis põhineb minu investeering Buffetti firmasse suuresti emotsioonidel ja usul investeerimisguru sammudesse. Kuna seadsin ajahorisondiks 16 aastat, siis jäävad aktsiad mu portfelli kasvama.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Saksamaa suurim Vene gaasi importija teatas 12,3 miljardi euro suurusest kahjumist
11 249 töötajaga Saksa kommunaalettevõte Uniper, mis sai eelmisel kuul 15 miljardi euro suuruse riikliku päästepaketi, teatas esimese poolaasta 12,3 miljardi euro suurusest puhaskahjumist, mis oli peamiselt tingitud Venemaa gaasitarnete vähenemisest, mis sundis ettevõtet ostma kõrgema hinnaga mujalt.
11 249 töötajaga Saksa kommunaalettevõte Uniper, mis sai eelmisel kuul 15 miljardi euro suuruse riikliku päästepaketi, teatas esimese poolaasta 12,3 miljardi euro suurusest puhaskahjumist, mis oli peamiselt tingitud Venemaa gaasitarnete vähenemisest, mis sundis ettevõtet ostma kõrgema hinnaga mujalt.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Riik valmistub mereparkide lubade oksjoniks
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Valitsus teisaldab punamonumendid Narvas. Kallas: Venemaa üritab monumente ära kasutada
Valitsus võttis teisipäeva varahommikul vastu otsuse teisaldada Narvas avalikust ruumist seitse Nõukogude Liidu sõjamonumenti.
Valitsus võttis teisipäeva varahommikul vastu otsuse teisaldada Narvas avalikust ruumist seitse Nõukogude Liidu sõjamonumenti.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.