Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: Buffettil nutti jagub

  Investeerimisguru Warren BuffettFoto: EPA

  Warren Buffetti ettevõte Berkshire Hathaway teatas reede hilisõhtul oma kolmanda kvartali tulemused, kust selgus, et üks kaval investeering aitas firmal kasumit kahekordistada.

  Rõõmustav oli näha, et ettevõtte puhaskasum kasvas rekordilisele 9,43 miljardile dollarile, mis teeb 5737 dollarit aktsia kohta. Aasta eest samal ajal oli tulemus 4,62 miljardit dollarit. Tegevuskasum, mille hulka pole arvestatud mõned investeeringute tulud, küündis 2769 dollarile aktsia kohta ning see ületas ka Bloombergi küsitletud analüütikute oodatud 2721 dollari piiri.
  Üks kaval investeering
  Bloomberg kirjutas vahetult pärast tulemuste avalikustamist, et ilusad numbrid peegeldavad seda, kui tulus on olnud Berkshire'i suhe 3G Capitaliga. Buffett lõi investeerimisfirmaga käed 2013. aastal, et osta ketšupitootja H. J. Heinz ning algatas agressiivse kulude kärpimise kava. Seejärel ostis Heinz ära Kraft Foods Groupi, millega loodi suuruselt kolmas toidu- ja joogitööstuse firma Põhja-Ameerikas. Sellega potsatas Berkshire'i rahakotti 4,4 miljardit dollarit.
  "See oli tema poolt kaval investeering," kommenteeris Berkshire'i aktsiad omava Henry H. Armstrong Associatesi president James Armstrong. "Vanal mehel on veel küllaga taipu."
  Berkshire'i aktsionärina kiidan minagi Buffetti nutikat tegevust. Olin tema samme pikki aastaid jälginud ja nüüd jääb üle vaid rõõmustada, et investeerisin aasta alguses tema firmasse 15 000 eurot. Kuigi tegemist oli tol hetkel küllaltki kalli investeeringuga, siis jätkub mul pikkadeks aastateks kannatlikku meelt, et investeerimisguru nutikad sammud mu portfelli väärtust kasvataksid.
  Aktsia jääb võrdlusindeksile alla
  Samas tuleb tõdeda, et firma tegevus pole tänavu just kõige lennukamalt kulgenud. Alates möödunud aasta lõpust on langenud kahe Berkshire'i suurima investeeringu American Expressi ja International Business Machinesi aktsiad. Reedel teatas firma lisaks ka seda, et kahju IBMist kasvas 2 miljardile dollarile ehk umbes 15%-le sellest, mida Buffett maksis. Samas kinnitas miljardär, et tal pole mingit kavatsust investeeringust väljuda ning ta ootab aktsiahinna taastumist.
  Edward Jonesi analüütik Jim Shanahan ütles Bloombergile, et Buffett on pannud neisse kahte investeeringusse palju raha ning firmadel on läinud halvasti. "Tekib küsimus, kas ta hoidis neid ehk liiga kaua," märkis Shanahan.
  Berkshire'i enda aktsia on samuti tänavu ligi 10% miinuses, samal ajal kui S&P 500 indeks on tõusnud 2%. Viimati jäi Buffett peamisele võrdlusindeksile alla 2011. aastal.
  Berkshire Hathaway aktsiaFoto: Miguel Alvarez
  Usaldan Buffetti samme
  Kolmanda kvartali tulemuste puhul olid analüütikud üllatunud raudteefirmade edust ja kindlustusfirmade taastumisest. Samas jäi tulu tööstuse, teeninduse ja jaekaubanduse sektorist väiksemaks kui oodati. Berkshire'i aktsiaportfelli väärtus oli septembri lõpu seisuga 110,3 miljardit dollarit. Juuni lõpus oli see 117,7 miljardit.
  Nagu ma juba märtsis ütlesin, siis põhineb minu investeering Buffetti firmasse suuresti emotsioonidel ja usul investeerimisguru sammudesse. Kuna seadsin ajahorisondiks 16 aastat, siis jäävad aktsiad mu portfelli kasvama.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Endine amazonlane: vaikiv klient võib anda ärile surmahoobi
Iga veebipood, mis soovib oma teenuse taset paremini mõista ning seda parandada, peab murdma klientide vaikimise müüri, kirjutab e-äri asjatundja, Printify tegevjuht, varem Amazoni ELi suuna jaekaubandust juhtinud Yatin Bassi.
Iga veebipood, mis soovib oma teenuse taset paremini mõista ning seda parandada, peab murdma klientide vaikimise müüri, kirjutab e-äri asjatundja, Printify tegevjuht, varem Amazoni ELi suuna jaekaubandust juhtinud Yatin Bassi.
Investor Toomas sai tunnustuse koos teiste rahatarkuse eestvedajatega
Äripäeva loodud investor Toomas sai Eesti Pangas tunnustuse rahatarkuse edendamise ja investorkogukonna kasvatamise eest.
Äripäeva loodud investor Toomas sai Eesti Pangas tunnustuse rahatarkuse edendamise ja investorkogukonna kasvatamise eest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: itaallasest talumees leidis Eestist naise ja hea ärivõimaluse
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Mudel, mis toob sinu muudatuste edu seitse korda lähemale
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Jätkusuutlikkuse ekspert: kestlikkusteabe aruandlus on see, millega ka ise maadleme
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Rehvimüüja: inimesed on sel aastal laisad rehvide vahetajad
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Valitsus saadab lisaeelarve parlamenti uuel nädalal
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
MTA: ümbrikupalga kahju ulatub üle saja miljoni
Maksu- ja tolliamet hindas ümbrikupalgast tuleneva maksukahju eelmisel aastal 113,6 miljoni euro suuruseks.
Maksu- ja tolliamet hindas ümbrikupalgast tuleneva maksukahju eelmisel aastal 113,6 miljoni euro suuruseks.