investor Toomas • 9. november 2015 kell 11:00

Investor Toomas: Buffettil nutti jagub

Investeerimisguru Warren Buffett  Foto: EPA

Warren Buffetti ettevõte Berkshire Hathaway teatas reede hilisõhtul oma kolmanda kvartali tulemused, kust selgus, et üks kaval investeering aitas firmal kasumit kahekordistada.

Rõõmustav oli näha, et ettevõtte puhaskasum kasvas rekordilisele 9,43 miljardile dollarile, mis teeb 5737 dollarit aktsia kohta. Aasta eest samal ajal oli tulemus 4,62 miljardit dollarit. Tegevuskasum, mille hulka pole arvestatud mõned investeeringute tulud, küündis 2769 dollarile aktsia kohta ning see ületas ka Bloombergi küsitletud analüütikute oodatud 2721 dollari piiri.

Üks kaval investeering

Bloomberg kirjutas vahetult pärast tulemuste avalikustamist, et ilusad numbrid peegeldavad seda, kui tulus on olnud Berkshire'i suhe 3G Capitaliga. Buffett lõi investeerimisfirmaga käed 2013. aastal, et osta ketšupitootja H. J. Heinz ning algatas agressiivse kulude kärpimise kava. Seejärel ostis Heinz ära Kraft Foods Groupi, millega loodi suuruselt kolmas toidu- ja joogitööstuse firma Põhja-Ameerikas. Sellega potsatas Berkshire'i rahakotti 4,4 miljardit dollarit.

"See oli tema poolt kaval investeering," kommenteeris Berkshire'i aktsiad omava Henry H. Armstrong Associatesi president James Armstrong. "Vanal mehel on veel küllaga taipu."

Berkshire'i aktsionärina kiidan minagi Buffetti nutikat tegevust. Olin tema samme pikki aastaid jälginud ja nüüd jääb üle vaid rõõmustada, et investeerisin aasta alguses tema firmasse 15 000 eurot. Kuigi tegemist oli tol hetkel küllaltki kalli investeeringuga, siis jätkub mul pikkadeks aastateks kannatlikku meelt, et investeerimisguru nutikad sammud mu portfelli väärtust kasvataksid.

Aktsia jääb võrdlusindeksile alla

Samas tuleb tõdeda, et firma tegevus pole tänavu just kõige lennukamalt kulgenud. Alates möödunud aasta lõpust on langenud kahe Berkshire'i suurima investeeringu American Expressi ja International Business Machinesi aktsiad. Reedel teatas firma lisaks ka seda, et kahju IBMist kasvas 2 miljardile dollarile ehk umbes 15%-le sellest, mida Buffett maksis. Samas kinnitas miljardär, et tal pole mingit kavatsust investeeringust väljuda ning ta ootab aktsiahinna taastumist.

Edward Jonesi analüütik Jim Shanahan ütles Bloombergile, et Buffett on pannud neisse kahte investeeringusse palju raha ning firmadel on läinud halvasti. "Tekib küsimus, kas ta hoidis neid ehk liiga kaua," märkis Shanahan.

Berkshire'i enda aktsia on samuti tänavu ligi 10% miinuses, samal ajal kui S&P 500 indeks on tõusnud 2%. Viimati jäi Buffett peamisele võrdlusindeksile alla 2011. aastal.

Berkshire Hathaway aktsia  Foto: Miguel Alvarez

Usaldan Buffetti samme

Kolmanda kvartali tulemuste puhul olid analüütikud üllatunud raudteefirmade edust ja kindlustusfirmade taastumisest. Samas jäi tulu tööstuse, teeninduse ja jaekaubanduse sektorist väiksemaks kui oodati. Berkshire'i aktsiaportfelli väärtus oli septembri lõpu seisuga 110,3 miljardit dollarit. Juuni lõpus oli see 117,7 miljardit.

Nagu ma juba märtsis ütlesin, siis põhineb minu investeering Buffetti firmasse suuresti emotsioonidel ja usul investeerimisguru sammudesse. Kuna seadsin ajahorisondiks 16 aastat, siis jäävad aktsiad mu portfelli kasvama.

Hetkel kuum