investor Toomas • 26. aprill 2016 kell 7:30

Investor Toomas: sõidan külla Warren Buffettile

Berkshire Hathaway aktsionäride koosolek on tõeline müügi- ja meediapidu.  Foto: EPA

Teen sel nädalal teoks oma kauaaegse unistuse ning sõidan Ameerika Ühendriikidesse külla maailma edukaimale investorile Warren Buffettile.

Nimelt kogunevad just sel nädalavahetusel kümned tuhanded aktsionärid kogu maailmast Nebraska osariigis asuvasse Omaha linna Buffetti juhitud Berkshire Hathaway iga-aastasele aktsionäride koosolekule, mida rahvasuu kutsub ka kapitalistide Woodstockiks.

Võrdlus legendaarse muusikafestivaliga pole sugugi kohatu: Buffetti isikukultus, seninägematu edu ja fännide ning aktsionäride lojaalsus teeb kahtlemata kadedaks nii mõnegi rokkbändi. Mullu, mil investeerimisguru tähistas 50 aasta möödumist Berkshire Hathaway üle kontrolli haaramisest, võttis teekonna vanameistri kodulinna jalge alla enam kui 40 000 huvilist 55 riigist.

Buffett pole enam esimeses nooruses

Ülimenukal juubeliaastal valmistas koosolekul muret lausa ruumipuudus ja välja müüdi kõik linna peamised hotellid. Kuigi esmakordselt investeerimisfirma poolsajandi pikkuses ajaloos kantakse laupäeval toimuvat aktsionäride koosolekut Yahoo Finance’i vahendusel ka veebis üle, ei pidurda see tõenäoliselt tänavugi suuri rahvahorde ja tõsiuskseid fänne.

Ei pidurda mindki. Seda enam, et Buffett (85) ega ka tema kauaaegne partner Charlie Munger (92) pole enam kaugeltki poisiohtu. Lisaks investorite enimoodatud laupäevasele Buffetti ja Mungeri iga-aastasele küsimuste-vastuste voorule, on teisigi põhjuseid, miks otsustasin tänavu Omahasse kohale lennata.

Ennekõike lähen osa saama kohapealsest võimsast energiast ning tahan lisaks teistele endasugustele aktsionäridele kohtuda Berkshire’i paljude tütarfirmade juhtidega. Et maailma ühe mitmekesisema konglomeraadi aktsiat ei kavatse ma praeguste plaanide järgi maha müüa enne pensionile minekut, pole paremat võimalust kohtuda silmast silma inimestega, kes töötavad loodetavasti veel pikki aastaid minu muretu pensionipõlve nimel.

Ettevõte on näoga osanike poole

Just avatus ja nii sõnades kui tegudes aktsionäride huvide teenimine on olnud Berkshire’i kaubamärk algusest peale ning see on tõstnud Buffetti legendi staatusesse juba oma eluajal. Ettevõtte iga-aastast kirja osanikele võib liialdamata pidada üheks parimaks investeerimisõpikuks.

Berkshire’i aktsia ise on Buffetti hea vaistu ja investeerimisfilosoofia paikapidavuse monument. Viimases aktsionäridele läkitatud kirjas rehkendas ta, et ettevõtte aktsia turuväärtus on viimase poolsajandi jooksul kerkinud aastas keskmiselt 20,8%. 1964. aastal ettevõttesse tehtud investeering on möödunud aasta lõpuks kasvanud 1 598 284% võrra. S&P 500 indeksil on samal ajal koos dividendidega vastu panna 11 355% suurune tootlus ja 9,7% suurune keskmine aastakasv.

Ahjaa, nädalavahetusel peaks kava järgi aktsionäride koosolekult läbi astuma ka Microsofti kaasasutaja Bill Gates – teda tahaks tehnoloogiaaktsia hea tootluse eest samuti suisa kättpidi tänada.

Hea lugeja, kui oled samuti neil päevil Omahasse minemas või on sul koosoleku, Buffetti või Berkshire’i kohta küsimusi, millele tahaksid kindlasti vastust saada, siis kirjuta mulle julgesti aadressil investor.toomas@aripaev.ee.

Hetkel kuum