investor Toomas • 12. jaanuar 2017 kell 8:30

Investor Toomas: märkamata jäänud kasvuaktsia?

Suvine pärastlõuna rõivatootja Baltika logistikakeskuses.  Foto: Andras Kralla

Mulle kirjutas lugeja Jaanek, kes tundis huvi, kas Baltikat võiks pikas perspektiivis pidada tõusvaks aktsiaks.

„Olen Teie pikaajaline fänn ning tahtsin küsida, mida te praegusel ajal Baltika aktsiast arvate,“ uuris Jaanek. „Ise nagu arvan, et võiks ju teda osta, suhteliselt odav see hetkel,“ arvas lugeja. Lisaks pakkus Jaanek, et kodumaise rõivatootja turuväärtus võib pikemas perspektiivis pigem tõusta.

LHV näeb potentsiaali

Praegu maksab rõivatootja aktsia 0,27 eurot ning LHV hinnangul jääb väärtpaberi õiglane väärtus ülespoole praegust turuhinda. „Usume, et mõne aja möödudes ettevõtte tegevus stabiliseerub ning käive kasvab,“ ütles LHV vanemanalüütik Shana Vida Gavron.

Samuti aitab analüütiku hinnangul ettevõtte tulemuste paranemisele kaasa kulude kontrolli all hoidmine. „Need on põhjused, miks me usume Baltika küllaltki positiivsesse tulevikku,“ põhjendas analüütik seda, miks pank on andnud ettevõttele ostusoovituse.

Mina olen skeptiline

Minu jaoks on Baltika ettevõte, kes tekitab teatud hetkedel küll lootust, kuid siis lõppeb kõik taas pettumusega. Täpselt nii juhtus augusti lõpul-septembri alguses, kui ettevõtte näitas kuude lõikes küllaltki häid numbreid ning ka aktsia hind jõudis 0,34 euroni.

Seejärel pettusid investorid järjepidevalt taas müügitulemustes ning ka turuväärtus on seetõttu stabiilselt kahanenud. Möödunud aasta müügitulemused olid võrreldes varasemaga samuti 4 protsenti kehvemad ning viimastel kuudel on näidatud marginaalset kasvu. Peale selle on ettevõte kahjumis, mis tähendab, et dividende veel nii pea investoril loota ei ole.

Siin ka põhjus, miks mina konservatiivse ja dividenditulu väärtustava investorina ettevõttesse praegu investeerida ei kavatse. Seda sõltumata sellest, et hiljuti tegevjuht Meelis Milderiga kohtudes üritas ta minusse usku süstida. „Ära kaota lootust,“ sõnas ta toona. Olen aga seda meelt, et spekulantidele võib Baltika pinget pakkuda – kui üks hetk peaks mõni fond nägema ostukohta, võib aktsia väärtus märkimisväärselt tõusta.

Mida arvata euriborist?

Veel tundis Jaanek huvi, kas tulevikus on ette näha euribori kallinemist ning mis seda sel juhul põhjustab. Euribori väärtuse muutumist mõjutab peamiselt Euroopa Keskpanga ja euroala majanduse stabiilsuse hoidmisele suunatud intressimäärade poliitika, millega ollakse nõus pankadele raha laenama või nende poolt enda juures hoiustatud rahale intresse maksma.

Tõsi on see, et kehvematel aegadel üritavad keskpangad madalate intressidega majandust elavdada ning ülekuumenemise ohu korral pidurdada. Praegu aga Euroopa Keskpangalt intressimäärade tõstmist ette näha pole – analüütikute hinnangul vähemalt kuni 2020. aastani. Seda peamiselt Brexitist tuleneva ebastabiilsuse ning sel aastal Prantsusmaal, Hollandis ja Saksamaal pöördelisi momente tekitada võivate valimiste pärast.

Erinevalt USAst ei pea Euroopa seega kartma, et raha hulka turgudel kuidagi piirama hakatakse. Pigem on seda negatiivsete hoiuseintresside kehtestamisega üritatud juurde tekitada.

Baltika turuväärtus on viimase kolme aastaga tublisti kahanenud.  Foto: Äripäev
Hetkel kuum