Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arst ei vaja kiiret palgatõusu

  Foto: Anti Veermaa

  Arstide palganõudmised ei ole praeguses olukorras põhjendatud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Täna algab järjekordne tervishoiutöötajate hoiatusstreik. Pea aasta aega kestnud tervishoiutöötajate palgaläbirääkimised on ummikus.
  Eesti Arstide Liidu esindaja Katrin Rehemaa selgitusel otsustasid arstid hoiatusstreikida seetõttu, et kogu tervishoiusüsteem on juba aastaid alarahastatud. Muu hulgas soovivad tervishoiutöötajad järgmisel aastal keskmiselt kümneprotsendilist palgatõusu.
  Äripäeva hinnangul pole sellised palganõudmised praeguses olukorras põhjendatud. Loomulikult on arstid väärt korraliku palka, kuid nad juba saavadki seda, nende töötasu on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud.
  Viimaste aastate töötasu märkimisväärne tõus
  Kehtiv kollektiivleping sõlmiti viimati kaks aastat tagasi ning see nägi ette tervishoiutöötajate keskmise palga kasvu aastatel 2015 ja 2016 kümmekond protsenti aastas. Samasugust palgakasvu ootavad arstid, residendid ja õed ka edaspidi, kuid see pole lihtsalt võimalik.
  Nii ütles ka tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski Äripäeva reedeses kaaneloos, et arstide nõudmised on suuremad, kui haigekassa eelarve lubab, ning 5 protsendist palju kõrgemale minna saagi, see pole lihtsalt võimalik. Olukorras, kus majanduskasvu sisuliselt pole, on arstide palganõudmised liiast.
  Tervishoiutöötajate viimane tõsisem väljaastumine leidis aset neli aastat tagasi, mil tervishoiutöötajate streik halvas Eesti meditsiini tervelt 25 päevaks. Toona oli võtmekohaks arstide massiline Soome lahkumine. Streigiga saavutati palgatõus, mis viimasel kahel aastal on olnud näiteks arst-residentidel Eesti keskmisest pea kaks korda kiirem.
  Meditsiinitöötajate põhjanaabrite juurde lahkumine on pidurdunud, kuid endiselt kiputakse ühe kopsaka palganõude põhjendusena tooma Soome lähedust, kus tervishoius teenitakse märgatavalt rohkem kui Eestis. Loogika ütleb, et sellise võrdluse võiks ju tuua iga valdkonna esindaja, sest üldine keskmine palk on Soomes endiselt palju kõrgem kui Eestis.
  Õiglasem oleks kiiresti tõsta õdede palka
  Kiire palgakasvu aeg on läbi ja ka arstidel tuleb üldise olukorraga arvestada. Muidugi ei tähenda see, et tervishoiutöötajate palgad järgmisel aastal üldse tõusmata peaksid jääma, kuid mõistlik ja maksumaksjale üleelatav olekski näiteks Ossinovski pakutud 5protsendiline keskmine palgatõus.
  Sealjuures tasub kriitilisema pilguga vaadata õdede ja hooldajate palku, kes vääriksid ehk veidi kiiremat palgatõusu. Nagu ütles Äripäevale Lõuna-Eesti Haigla ASi juhatuse liige Arvi Vask, võiks õdede töötasu moodustada 60% arstide miinimumpalgast. Praegu ulatub see 50 protsendini. Kui arsti miinimumtasu on 10 eurot tund, siis õdedel 5,50 ja nad tahaksid jõuda 6 euro peale, mis tundub õiglane.
  Suure palgatõusu nõudmise juures ongi üks asi haigekassa eelarve, teine asi üldine majandusseis ja kolmas, kõige vaieldavam, ühiskondlik õiglustunne. Kui aastaid tagasi olid arstide palgad ameti olulisust arvestades tõepoolest liialt madalad, siis viimaste aastatega on olukord muutunud. Alamakstuse kaarti pole mõtet enam välja käia.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Martin Mark: Eesti uus visioon peab olema õigesti fokuseeritud
Tihtilugu kipume keskenduma probleemidele, mis saadavad meid igal pool. Neisse liialt kinni jäädes võib ununeda suur pilt ja sündida kasvu pidurdavad otsused, kirjutab If Kindlustuse Balti erakliendiüksuse juht Martin Mark.
Tihtilugu kipume keskenduma probleemidele, mis saadavad meid igal pool. Neisse liialt kinni jäädes võib ununeda suur pilt ja sündida kasvu pidurdavad otsused, kirjutab If Kindlustuse Balti erakliendiüksuse juht Martin Mark.

20 aastat investeerimiskogemust portfellihalduses

Olulisemad lood

Tööturu jahenemine sundis Wall Streeti kolmapäeval langusele
USA suured indeksid sulgusid kolmapäeval punases: S&P 500 taandus -0,39%, Dow 30 kaotas veidi vähem -0,19% ning Nasdaq langes enim -0,58%. Põhjus on selles, et investorid vaatavad pessimistlikult andmeid, mis annavad märku tööturu kiirest jahenemisest.
USA suured indeksid sulgusid kolmapäeval punases: S&P 500 taandus -0,39%, Dow 30 kaotas veidi vähem -0,19% ning Nasdaq langes enim -0,58%. Põhjus on selles, et investorid vaatavad pessimistlikult andmeid, mis annavad märku tööturu kiirest jahenemisest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Äkki tagandatud börsifirma juht: sisulise koostööni me ei jõudnudki
Balti lisanimekirjas noteeritud puitkiudplaaditootjas Nordic Fibreboardis vaid loetud päevad ametis olnud ja seejärel tagandatud tegevjuht Aigar Kallas nentis, et oleks ettevõttelt oodanud selgemat rollide jaotust.
Balti lisanimekirjas noteeritud puitkiudplaaditootjas Nordic Fibreboardis vaid loetud päevad ametis olnud ja seejärel tagandatud tegevjuht Aigar Kallas nentis, et oleks ettevõttelt oodanud selgemat rollide jaotust.
Suurfirmade tippjuhid jätkusuutlikkusest: iPhone’i äraviskamine pole lahendus, pikaajaline strateegia on
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
Osta "katkine" aken: Tesla teeb kunagise fopaa rahaks
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Vabu ametikohti oli kolmandas kvartalis 12 040
Vabade ametikohtade arv väheneb ja inimesed ei taha enam töökohti vahetada, selgub statistikaameti andmetest. Tööstussektoris oli töö kaotanud inimesi 2000 võrra rohkem kui töölevõetuid.
Vabade ametikohtade arv väheneb ja inimesed ei taha enam töökohti vahetada, selgub statistikaameti andmetest. Tööstussektoris oli töö kaotanud inimesi 2000 võrra rohkem kui töölevõetuid.
Toote keskkonnamõju mõõtmine – andmepõhine alus järgmiste sammude seadmiseks
Keskkonnateadlikkus ja jätkusuutlikkus on muutunud ettevõtluses keskseteks teemadeks. Vaatame, kuidas ettevõtted saavad oma toodete keskkonnamõju mõõta ja juhtida.
Keskkonnateadlikkus ja jätkusuutlikkus on muutunud ettevõtluses keskseteks teemadeks. Vaatame, kuidas ettevõtted saavad oma toodete keskkonnamõju mõõta ja juhtida.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.