Artikkel
Äripäeva restoranitestid
  • Jaga lugu:
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Eesti esimene meierei-restoran

    Hiljaaegu uksed lahti teinud Rae Meierei loojatel on olnud suurt joont: Tallinna vanalinna on rajatud uhiuus meierei, mille juurde kuulub 350kohaline restoran.

    tekst:Aga juusturestoraniks pidada pole Rae Meiereid põhjust, menüüs on ka roogasid, millel juustuga midagi ühist pole.

    Tegijate mõte käis ilmselt küll teistpidi: oli vaja täita kunagisest Raeköögist tühjaks jäänud ruumid millegi “söödavaga” ja küllap andis inspiratsiooni ka esimese korruse Beer House oma pruulikojaga. Pruulikojaga oli Beer House teenäitaja – see hakkas tööle ammu enne käsitööõllebuumi.
    Rae MeiereiFoto: Raul Mee

    Toit-jook: 8

    Teenindus: 8

    Interjöör: 9

    Kokku: 25/30

    Meiereisid pole piimandusmaana kuulsust kogunud Eestis aga enam ühtegi alles jäänud. Kas nüüd võib oodata ka meiereibuumi? Tänapäeval kuulub sõna “meierei” pigem arhaismide kui igapäevaleksika hulka, seepärast otsisin eesti keele seletavast sõnaraamatust igaks juhuks selle tähenduse üles: meierei on väike ettevõte, kus piim töödeldakse (lihtsaiks) piimatoodeteks, piimatalitus.
    Eesti piim, Itaalia juustud
    Rae meierei jätkab traditsiooni vaid osaliselt: piim on meie, juustud aga Itaalia ja Türgi omad. Valmistatakse mozzarella, stracciatella, burrata, ricotta ja halloum’i nime kandvaid maailmas tuntud juuste. Köögikontseptsiooni autor on Eesti kokandustippude hulka kuuluv Dmitri Rooz, kes esindas tänavu Eestit kokkade olümpiaks peetava Bocuse d’Ori finaalis ja kelle “portfelli” kuuluvad ka restoranid Farm, Korsaar ja Beer House.
    Menüü pakub oma maja juustusid nii ehedal kujul kui ka mitme roa komponendina. Ettekandja tungival soovitusel tellisime burrata juurde ka tomatisalati ja focaccia. Kuigi hind kasvas pearoa mõõtu, olid maitsed mõnusad ja kahele jagatuna jätkus sellest parajasti eelroaks.
    Mitmele toidule tuleb maitseelamuse saamiseks veel midagi juurde tellida.Foto: Raul Mee

    Brand chef: Dmitri Rooz

    Menüü kaasautor: Mihkel Kalbus

    Omanik: Anna Dobrovolskaja

    Aadress: Dunkri 5, Tallinn

    Telefon: 53438366

    Avatud: 12-00

    Pearoogade hinnavahemik: 8-26 eurot

    Kodulehekülg:https://raemeierei.ee/

     

    Juust kuulub mitme roa koostisse. Lisaks oma majas toodetule leiab gorgonzola’t, kitsejuustu ja muud põnevat. Jänesekotlettidele annab maitset gorgonzola, söeahjus küpsetatud baklažaan on kaetud kitsejuustuga, sooja šokolaadiküpsetise lisand on sinihallitusjuustu jäätis jne. Aga juusturestoraniks pidada pole Rae Meiereid põhjust, menüüs on ka roogasid, millel juustuga midagi ühist pole.
    Teeninduses on veel arenguruumi
    Meierei ei tähendagi ainult juustu, vaid ka muid piimatooteid, näiteks kujutas kolme piima kook endast biskviitküpsetist, millele annavad mahlakust ja maitset kondenspiim, vahukoor ja piim. Magustoiduga oli aga sama lugu mis oma maja juustudega: parima maitseelamuse saamiseks on kolme piima koogile vaja veel midagi juurde tellida, sedapuhku olid need ettekandja – taas väga tungival – soovitusel värsked marjad. Kümmekond marja maksab kaks eurot, mis pole ju palju, kuid millegipärast jäi sellest “ekstrast” kergelt mõrkjas järelmaitse.
    Teenindus oli Meiereis nooruslikult kraps, kuid arenguruumi on tublisti. Seda nii toitude tundmise kui ka joogipakkumise poolest. Toidu juurde joogi soovitamisel oli nooruke ettekandja üpriski abitu, natuke hakkas temast isegi kahju – midagi oli koolituse käigus küll omandatud, aga teadmistepagas oli alles väga õhuke.
    Omaette vaatamisväärsus on art déco’st inspireeritud sisekujundus. Hiiglaslik restoran on eri tasapindade, avatud köögi ja avatud meiereiga kui suur vabrik. Sisekujundus ongi lahendatud industriaalses võtmes, hammasrattaid ja kette leidub kõige ootamatumates kohtades.
    Rae MeiereiFoto: Raul Mee
    Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
    Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017Kohvik Retro, Lossi 5, Kuressaare, august 2017Dirhami Kalakohvik, Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa, juuni 2017
    “Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.
    Jaga lugu:

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Raadiohommikus: pealinna linnapea ja kütuse hind
Nädala esimene Äripäeva raadio hommikuprogramm võtab luubi alla kütuse- ja aktsiaturud ning Tallinna tegemised.
Nädala esimene Äripäeva raadio hommikuprogramm võtab luubi alla kütuse- ja aktsiaturud ning Tallinna tegemised.

Olulisemad lood

Luurekeskuse ülem: Venemaa on ära kasutanud kaks kolmandikku laskemoonast Suurem pealetung võib jätkuda kevadel
Venemaa on ära kasutanud umbes kaks kolmandikku oma laskemoona varudest, kuid sõltuvalt talvest võib Venemaa aktiivsemalt pealetungiga jätkata alles kevadel, rääkis kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg.
Venemaa on ära kasutanud umbes kaks kolmandikku oma laskemoona varudest, kuid sõltuvalt talvest võib Venemaa aktiivsemalt pealetungiga jätkata alles kevadel, rääkis kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.