13. november 2012 kell 3:06

ÄP: musta prügiäri pealetung

Viimase kümnendi ühe populaarseima draamasarja “Sopranod” kangelane Tony Soprano oli ametlikult tegev jäätmekäitluses, lihtsamalt prügiäris. Võimeka ja võimuka mehe tegelik vara oli aga suuresti peidetud sugulaste või hõimlaste nime taha.

Sarnaselt itaalia-ameerika perekonnapeale on ka Nikolai Ossipenko lihtne mees. Ametlikult tegeleb Virumaa prügikuningaks nimetatu ainult tänavapuhastusega. Kui aga võtta arvesse temaga otse või kaude seotud ettevõtteid, tõusis tema juhitud hõimkond hiljutise prügifirma Adelani ostuga Eesti prügiturul kolme suurema sekka ning koputab tungivalt ja valusalt suurfirmade Ragn-Sellsi ja Eesti Keskkonnateenuste (endine Veolia) õlale.

On tõsine oht, et Ossipenko toob viimase kümnendi jooksul Virumaal viljeldud ärikultuuri Tallinna ning edasi üle Eesti. Põhimõtted, kus edu pant on läbipaistva, avatud ja ausa konkurentsi asemel isiklikud, varjatud ja korruptsioonihõngulised tehingud.

Varjatud haare. Prügiäris pole saladuseks, et Ossipenko on Ida-Virumaal suur tegija, kuid ei ta ise ega tema kaastöölised soovi seda ametlikult kinnitada. Nii omandas kirjade järgi Adelani hoopis Ossipenko vennanaine.

Või teine näide: augustis lõi Tallinna prügiveo hanke pakkumuste avamisel hindadega platsi puhtaks firma Ekovir. Äriregistri järgi kuulub ettevõtte I.V.P.Keskus kaudu Ossipenko naisele – Natalia Ossipenkole. Ekoviri juhatuse liige on aga Nikolai Ossipenko kasupoeg Tiit Lillemets. Sarnaselt tegutseb Ossipenko tegelikult prügiäris ka Virumaal. Näiteks omab  ASi Uikala Prügila enamusaktsiaid Natalia Ossipenko firma.

Iseenesest võiks ju rõõmustada, et turg on avatud ka kohalikul kapitalil põhinevatele uutele tegijatele, kes pakuvad tõsist konkurentsi. Kuid tõusetub küsimus, mida Ossipenko soovib ilmselt veelgi rohkem varjata, kui oma majanduslikku haarde tegelikku ulatust. Kust ja kuidas on ta teeninud oma esimese miljoni, saanud algkapitali? Hämarale taustale viitab ilmselt kõige selgemini prokuratuuri Kohtla-Järve linnapeale Jevgeni Solovjovile esitatud kahtlustused linnahangete suunamise eest pistise võtmises. Kahtlustuse järgi andis pistist ka Ossipenko firma, tehes Solovjovi majas ja ümbruses vastutasuks remondi- ja heakorratöid.

Mainepesu? Äripäev on korduvalt kirjutanud, kuidas endine politseikomissar Ossipenko on kohalike poliitikute abil teinud kommunaalärist Ida-Virumaal endale tõelise rahamasina. Alustades veel riigiametis, peitis Ossipenko ettevõtmisi alguses venna Viktori varju. Politseitöölt lahkudes sisenes Ossipenko Ida-Virumaa kommunaalteenusteärisse ja seda ennenägematu edukuse ja rentaablusega. Järjest noppis tema firma võite Narva, Jõhvi, Sillamäe ning Kohtla-Järve riigihangetel. Mõnel aastal maksti Kohtla-Järve linnaeelarvest koguni kümnendik Ossipenko firmadele.

Võib ka muidugi olla, et Ossipenko soovib nüüd hallilt alalt väljuda. Igatahes oma maine osas ta nalja ei mõista. 1. aprillil 2005. aastal avaldas Põhjarannik Ossipenkost naljaloo “Kohtla-Järve püstitab kuju legendaarsele konkursivõitjale”. Ossipenko pöördus kohtusse ja sai esimeses astmes õiguse, kuid teises jäi peale Virumaa ajaleht. Mure kuvandi pärast on ka mõistetav, sest vastupidiselt teleseriaalile Ossipenko alles tõuseb prügifirma Adelan omandamisega pildile.

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum