• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Otsitakse Tallinna kohtusse andjat

  Koduomanikke ühendav Omanike Keskliit otsib inimesi, kes on valmis enda jäätmeveolepingu näite põhjal tegema hagiavaldust Tallinna linna vastu. Kõik kohtukulud hüvitatakse liidu poolt.

  Liidu peasekretär Priit Värk selgitas pressiteates, et olukord on vastuoluline. Ühest küljest on prügimajanduses astutud suur samm õiges suunas ja Tallinna kesklinnas kehtima hakanud prügiveohinnad tähendavad elanikele ca 20% väiksemaid arveid. Näiteks kõige levinuma 800-liitrise konteineri tühjendamisel tähendab see ca 90sendist hinnavõitu.
  "Teisest küljest, kui hinnakomponente analüüsima hakata, siis arusaamatul kombel koguni ca 40% prügiarvest läheb administratiivkuludeks ehk nn vahendustasuks," lisas ta.
  Omanike Keskliit on seisukohal, et hinnalangus peaks olema suurem, sest tänu Iru prügipõletusjaama käivitumisele enam Tallinna jäätmeid ei ladestata, vaid need kasutatakse energiatootmises, mis tähendab kahekordset käitlustasude langust.
  Pea 40%ne marginaal on keskliidu teatel pretsedenditu ja ekspertide sõnul peaks see jääma 10-15% vahele. Seega kärpimisruumi on hinnanguliselt veel 15-20%. "Tegemist ei ole ahnusega ega laest võetud nõudmisega, vaid see põhineb selgetel arvutustel," kinnitas Värk.
  Täna maksab 800-liitrise konteineri tühjendamine 5,4 eurot (ilma käibemaksuta), millest transport moodustab 1,18 eurot ja käitlustasud 1,22 eurot. Seega kokku 2,4 eurot, mis tähendab, et ülejäänud arve ehk 2,1 eurot (47%) tuleb kodutarbijal maksta linnale vahendustasuks, selgitas Värk.
  Hageja peab elama Tallinna kesklinnas ning vajalik on sõlmitud jäätmeveolepingu olemasolu jäätmefirmaga, kõne alla tulevad nii majaomanikud kui ka korteriomanikud.
  Värk rõhutas, et hetke olukord pole Omanike Keskliidu arvates õiglane ja seetõttu ollakse valmis seda ka kohtus vaidlustama. Loodetavasti on see katalüsaatoriks ka riigikogule, et jäätmeseaduses tehtaks vigade parandused, lisas Värk.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Saksamaa rikkad liigutavad massiliselt raha Šveitsi
Pühapäeval toimuvatel Saksamaa parlamendivalimistel võivad riigis võimule saada vasakpoolsed. Saksa miljonärid on selle kartuses hakanud oma varasid Šveitsi liigutama, ütlevad pankurid ja maksujuristid, vahendab Reuters.
Pühapäeval toimuvatel Saksamaa parlamendivalimistel võivad riigis võimule saada vasakpoolsed. Saksa miljonärid on selle kartuses hakanud oma varasid Šveitsi liigutama, ütlevad pankurid ja maksujuristid, vahendab Reuters.
Elektrienergia hinnatõus paneb aina rohkem kodusele päikeseenergia-jaamale mõtlema
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.