• Jaga lugu:

  Munakoorte taaskasutus võib tunduda kummastav, kuid neist saab päristooteid

  Haapsalu kolledži tudeng Laura Saks, kes kannab omaloominguna valminud munakoortest kõrvarõngaid. Foto: Pilleli Läets

  Kui toote ja materjali ümbertöötlemine on aga tegemisest kallim, siis ei tohiks utiliseerimisega algust teha, selgub saatest „Eetris on Tallinna Ülikool“.

  Haapsalu kolledži lektor Arvo Pärenson lisas, et taaskasutus on oluline, kuna maavarad on otsakorral. Pärensoni sõnul aitab taaskasutusele kaasa inimeste mõttelaadi muutus.
  Haapsalu kolledži tudeng Laura Saks ütles, et taaskasutus annab ettevõttele ka väärtuse, mille tõttu inimesed vaatavad firmat uue pilguga. Tema sõnul mängib rolli ka tooraine päritolu.
  Haapsalu kolledžis on üliõpilastel võimalik võtta projektides kasutusele erinevaid materjale, näiteks on õunasüdamikest valmistatud nii jahu, nahka kui ka küpsetisi. „Kui neid (õunasüdamikke – toim) jääb tonnide kaupa üle, siis see on üks väga hea väljund,“ sõnas Pärenson.
  Praegu valmistavad tudengid puulehtedest ühekordseid nõusid ja on leidnud kasutatud sokkidele uue väljundi. Laura Saks tegi samas õppeaines munakoortest kõrvarõngad, mis pälvisid disainiauhinna Bruno.
  Pärensoni sõnul on toodete juures oluline ka emotsionaalne aspekt, näiteks ühekordsete nõude puhul soovivad nad edasi arendada ning pressida sinna suuremaid puulehtede detaile. See võib anda tootele juurde teistsuguse väärtuse, kui inimene näeb, millest toode tehtud on. „Kui sa ütled, et see on õunasüdametest või kurgikoortest tehtud, siis inimene hakkab järsku mõtlema, et kuidas see võimalik on?“ lisas Pärenson.
  Samuti jätab ka Laura Saks nüüd kõrvarõngastesse suuremaid munakooretükke, et inimesed saaksid aru, millega tegu on.
  Saksi sõnul peab katsetama erinevaid variante, et jõuda õige materjalini. Samas on Pärensoni hinnangul veel palju avastamata materjale, mida saaks taaskasutada.
  Pikemalt saab kuulata podcastist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Tallinna börs lõpetas nädala LHV ja Enefiti tõukel plussis
Täna miljonieurose käibega tõusnud Enefit Green ja LHV Group aitasid Nasdaq Tallinnal börsinädal üle protsendise kasvuga lõpetada.
Täna miljonieurose käibega tõusnud Enefit Green ja LHV Group aitasid Nasdaq Tallinnal börsinädal üle protsendise kasvuga lõpetada.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Restoraniomanik Michelini tunnustusest: veel ei tea, kuidas see mõjutab
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.