18. juuni 1996 kell 22:00

Silmatorkavaimad uusehitised Tallinnas?

Linnakodanikuna võin öelda, et linnapilt läheb päevast päeva paremaks. Silma pole riivanud ükski uusehitus ega rekonstruktsioon, mis viimasel ajal valminud. Palju on arutatud vanalinna hoonete sobivuse üle oma keskkonda. Mina ei saa öelda, et oleks kerkinud mõni ehitus, mis sinna ei sobiks -- olgu see kasvõi Viru tänava alguses klaaskohvik ehk nn Jänese vorst. Olen käinud mitmes uues büroos ja ei saa öelda, et kuskil oleks midagi viltu läinud. Mõni on kallim ja luksuslikum, mõni lihtsamate vahenditega tehtud, kuid vanaga võrreldamatu uus hingus torkab kõikjal silma.

Alustada tuleks vanalin-nast, kus ilusaid ja korda tehtud hooneid on Pikal, Laial tänaval ning Raekoja platsil. Näiteks Rootsi saatkond. Loodan, et linnateater saab huvitava maja, sest plangu tagant paistev annab selleks lootust.

Viru tänaval võiks areng kiirem olla. Ilus on McDonald'si hoone ja sealt paar maja raekoja poole.

Päris uutest hoonetest tuleb esimese matsuga meelde Hansapanga hoone, mis on küll natuke ameerikalik, kuid huvitav siiski. Tõenäoliselt tuleb huvitavaid hooneid ka Jõe ja Lootsi tänava piirkonda, aga nendest on praegu veel vara rääkida.

Uutest hoonetest tuleks kindlasti nimetada Hansapanka ja Stockmanni kaubamaja. Mustamäe veerel olev Toyota keskus on ilus hoone.

Huvitav on Eks-kaubamaja, mis on üles ehitatud vanast tööstuskompleksist. Imposantsena mõjub diskoklubi Dekoltee ja üldse kogu RETi keskus, kus vanast rämpsust on saanud huvitav rajoon.

Vanalinn on tervikuna ilusaks tehtud, ükskuid hooneid ei saagi seal eraldi välja tuua. Samuti on positiivne nähtus mitmed uued bensiinijaamad, mis on teinud linna valgeks ja toonud sellesse elu.

Hetkel kuum