30. september 1996 kell 22:00

Notaritel hea põli

Eelmisel aastal deklareerisid Tallinnas üle miljoni kroonist tulu mitmed notarid. Riik on kehtestanud notaritele seadusega soliidse kümnetesse tuhandetesse kroonidesse ulatuva igakuise sissetuleku. Kuna paljud äritehingud tuleb notariaalselt kinnitada, siis nad tööpuuduse all ei kannata. Et lepingul on alati kaks poolt, siis saab notar tasu mõlemalt poolelt. Põhjus, miks riik kindlustab notareid kõrge sissetulekuga, on lihtne: notar vastutab lepingute kinnitamisel oma isikliku varaga, kusjuures alati peab tal olema tagataskust võtta vähemalt miljonikroonine kindlustusleping. Praegu tegutseb Eestis vaid 54 notarit, aga töökohti on ligi 70. Võib-olla oleks ka sellel elualal mõistlik hakata rakendama rohkem konkurentsist tulenevaid majandusprintsiipe. Näiteks miks korraldab notariks saamise kursusi notarite koda, kes tõenäoliselt pole huvitatud liigse konkurentsi tekkimisest? Võib-olla viiks konkurents lõppkokkuvõttes ka seaduse muutmiseni ja notaritasude langemiseni. Riiklik kasvuhoone peaks lõppema.

Hetkel kuum