11. veebruar 1997 kell 22:00

Vähi püüab moodustada viiendat valitsust

Eile kohtus peaminister president Lennart Meriga. Pärast kohtumist kinnitas Vähi, et tagasiastumisavaldust ta ei esitanud. Vähi ütles, et ta ei astu tagasi seni, kuni pole kokku lepitud teovõimelisema valitsuse loomises. «Küll aga aitan omalt poolt igati kaasa, et lahendus saabuks õige pea,» lubas Vähi.

Vähi kinnitas, et on nõus päevapealt tagasi astuma, kui on leitud uus kandidaat valitsusjuhi kohale ja määratletud tema toetuspind parlamendis.

Justiitsminister Paul Varul ei välistanud, et peaminister astub tagasi lähipäevil. «Eesti poliitiline olukord on komplitseeritud, umbusalduse avaldamise läbikukkumine ei tähenda üheselt seda, et valitsus peab jätkama ja vaatama, mis edasi saab,» rääkis Varul.

Koonderakonna peasekretär Neeme Jõgi ütles ETA-le, et peaminister võib küll lähiajal tagasi astuda, kuid mitte nii äkki ja ilma oma kabineti ning erakonnakaaslastega kokku leppimata.

Valitsuse koosolek, kus kabineti ministrid arutasid kujunenud poliitilist olukorda ning võimalikke lahendusi sellele, ei olnud eile enne lehe trükikotta minekut veel lõppenud.

Kuidas poliitilisest kriisist välja tulla, otsustab koonderakonna juhatus Mart Siimanni sõnul kolmapäeval. «Pärast erakonna juhatuse koosolekut võib saada infot, mis pakub huvi nii ajakirjandusele kui avalikkusele,» ütles Siimann BNSile.

Isamaaliidu esimehe Toivo Jürgesoni sõnul ootab opositsioon endiselt peaministri tagasiastumist.

Hetkel kuum