17. august 1997 kell 22:00

Firmade äriregistrisse kandmise aeg venib

Äriseadustiku järgi on uutel ja asutatavatel äriühingutel kandetähtaeg kaks nädalat, ümberkujundamistel ja ümberregistreerimistel kaks kuud. Mesipuu ütlusel pole võimalik neist tähtaegadest kinni pidada, kuna viimase paari kuuga on tulnud pool kõigist äriregistrisse kantavatest taotlustest.

Tegelik äriregistrisse kandmise aeg on viimase kuu jooksul kujunenud vähemalt kaks korda pikemaks kui seaduses ette nähtud, ütles Mesipuu. Tema eelduste kohaselt peaks augustis äriregistrile tulema umbes 6500 kandetaotlust. Juulis tehti äriregistrile 2400 ja juunis 1700 kandetaotlust.

Firmade äriregistrisse kandmisega tegeleva õigusbüroo Belford juhataja Vahur Pajomägi ütles, et tähtajad lähevad viimasel ajal tihti üle sellepärast, et äriregistri inimesed olid puhkusel. «Tundub, et nad ei üritagi tähtaegadest kinni pidada,» lausus ta. Pajomägi sõnutsi tuli enne puhkuste perioodi ette vaid üksikuid tähtaegadest mittekinnipidamisi.

Mesipuu ütlusel puhkasid registri töötajad vastavalt puhkusegraafikule. Seda, et tööl oli korraga vaid paar inimest, pole Mesipuu sõnul ette tulnud. Tema sõnutsi töötab praegu äriregistris 15 menetlejat, lähiajal on kavas veel lisatöötajaid juurde võtta.

Keskäriregistri andmeil oli 1. augustiks äriregistrisse kantud 22 985 ettevõtet. Samal ajal oli ettevõtteregistris veel 52 000 ümberregistreerimata firmat, kellest tegelikult tegutseb 15 700.

Pärast 1. septembrit äriregistrisse kandmata ja selleks mitte soovi avaldanud ettevõtted lähevad sundlikvideerimisele.

Hetkel kuum