• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hõbeda järsk tõus

  Teisipäev üllatas Londoni metallibörsi tsingihindade järsu kukkumisega. Kolme kuu futuurhind langes päevaga 6%, nn spot-hind aga koguni 10%. Preemiad viivitamatute tarnete eest võrreldes kolme kuu tarnetega vähenesid180 dollarilt tonni kohta 60--70 dollarile. Analüütikute hinnangul võib preemia lähiajal langeda nullini.
  Teisipäev oli sündmusterikas ka väärismetallidele. Hõbeda hind, mis esmaspäeval fikseeriti Londonis 4,87 USD/oz tasemel, liikus kiiresti 5 dollarini, peatus ka sellel psühholoogiliselt olulisel piiril vaid viis minutit ning fikseerus 5,1675 dollaril -- viimase poole aasta kõrgeimana. Sel tasemel kaubeldi hõbedaga viimati märtsis, kui hind ulatus selle aasta kõrgeimani -- 5,40 dollarini unts. Võrreldes 1979-1980 aastaga, mil USA miljardär Bunker Hunt koos kolleegidega üritas turgu nurka suruda ning hõbeda hind ulatus 50 dollarini unts, on hõbeda hind siiki veel küllaltki madal. Analüütikute hinnangul ei ole hõbeda defitsiit katastroofiline, kuigi vaegtoodang on küllaltki märkimisväärne. Möödunud aastal kaevandati hõbedat umbes 492 mln untsi, 151 mln untsi saadi ümbersulatamise teel. Hõbedat kasutati (juveelinduses, elektroonikatööstuses, fotograafias ning müntide vermimiseks) kokku umbes 803 mln untsi. Möödunud kahe nädala jooksul on New Yorgi kaubabörsi laovarud vähenenud 20 mln untsi võrra 140,7 miljonini, mis on viimase 12 aasta madalaim laoseis. Analüütikud ei ole ühel meelel hõbeda edasiste väljavaadete kohta. Ostusurve tuli peamiselt investeerimisfondide ning mõnede Lähis-Ida sündikaatide poolt, lootuses hinna edasisele tõusule kuni 6 dollarini unts. Samas oletatakse, et nii kui hõbedauntsi hind kerkib üle 5,25 dollari, katkestab India (maailma suurim tarbija) impordi. Aasta esimesel poolel on India importinud kokku 1200 t hõbedat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Madara käive paisus viiendiku, kasum kasvas ja kasvueemärgid püsivad
Läti kosmeetikatootja MADARA Cosmetics kasvatas eelmisel aastal käivet 20 protsenti ning puhaskasum kasvas aastaga 6,5 protsenti.
Läti kosmeetikatootja MADARA Cosmetics kasvatas eelmisel aastal käivet 20 protsenti ning puhaskasum kasvas aastaga 6,5 protsenti.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Esimeses kvartalis kasvasid palgad üle 8 protsendi
Statistikaameti andmetel oli keskmine brutokuupalk selle aasta esimeses kvartalis 1593 eurot ehk 8,1% suurem kui eelmisel aastal samal ajal.
Statistikaameti andmetel oli keskmine brutokuupalk selle aasta esimeses kvartalis 1593 eurot ehk 8,1% suurem kui eelmisel aastal samal ajal.
Hepsori juht: ostjad on hinnatõusu vastu võtnud
Hepsori juhi Henri Laksi sõnul on olukord selline, et üks silm nutab, nähes, mis maailmas toimub. Teine silm aga naerab selles mõttes, et juba töös olevad arendusprojektid on heas seisus.
Hepsori juhi Henri Laksi sõnul on olukord selline, et üks silm nutab, nähes, mis maailmas toimub. Teine silm aga naerab selles mõttes, et juba töös olevad arendusprojektid on heas seisus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.