• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hõbeda järsk tõus

  Teisipäev üllatas Londoni metallibörsi tsingihindade järsu kukkumisega. Kolme kuu futuurhind langes päevaga 6%, nn spot-hind aga koguni 10%. Preemiad viivitamatute tarnete eest võrreldes kolme kuu tarnetega vähenesid180 dollarilt tonni kohta 60--70 dollarile. Analüütikute hinnangul võib preemia lähiajal langeda nullini.
  Teisipäev oli sündmusterikas ka väärismetallidele. Hõbeda hind, mis esmaspäeval fikseeriti Londonis 4,87 USD/oz tasemel, liikus kiiresti 5 dollarini, peatus ka sellel psühholoogiliselt olulisel piiril vaid viis minutit ning fikseerus 5,1675 dollaril -- viimase poole aasta kõrgeimana. Sel tasemel kaubeldi hõbedaga viimati märtsis, kui hind ulatus selle aasta kõrgeimani -- 5,40 dollarini unts. Võrreldes 1979-1980 aastaga, mil USA miljardär Bunker Hunt koos kolleegidega üritas turgu nurka suruda ning hõbeda hind ulatus 50 dollarini unts, on hõbeda hind siiki veel küllaltki madal. Analüütikute hinnangul ei ole hõbeda defitsiit katastroofiline, kuigi vaegtoodang on küllaltki märkimisväärne. Möödunud aastal kaevandati hõbedat umbes 492 mln untsi, 151 mln untsi saadi ümbersulatamise teel. Hõbedat kasutati (juveelinduses, elektroonikatööstuses, fotograafias ning müntide vermimiseks) kokku umbes 803 mln untsi. Möödunud kahe nädala jooksul on New Yorgi kaubabörsi laovarud vähenenud 20 mln untsi võrra 140,7 miljonini, mis on viimase 12 aasta madalaim laoseis. Analüütikud ei ole ühel meelel hõbeda edasiste väljavaadete kohta. Ostusurve tuli peamiselt investeerimisfondide ning mõnede Lähis-Ida sündikaatide poolt, lootuses hinna edasisele tõusule kuni 6 dollarini unts. Samas oletatakse, et nii kui hõbedauntsi hind kerkib üle 5,25 dollari, katkestab India (maailma suurim tarbija) impordi. Aasta esimesel poolel on India importinud kokku 1200 t hõbedat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Morgan Stanley strateeg: tulekul korrektsioon või karuturg
Morgan Stanley strateeg Michael Wilson prognoosib, et praegune pulliturg lõpeb enne aastavahetust korrektsiooni või karuturuga.
Morgan Stanley strateeg Michael Wilson prognoosib, et praegune pulliturg lõpeb enne aastavahetust korrektsiooni või karuturuga.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.