26. oktoober 1997 kell 22:00

Milliseid probleeme on tekkinud töökaitseinspektoritega?

- Kuna me ostsime nõukogude-aegse ettevõtte, siis rahakott ei võimalda ehk alati kõigi nõudmistega sammu pidada. Vahel tundub, et nõudmised on üleliigsed, aga eks töökaitsevahendid ja seadmepark peab korras olema, et tagada inimesele elementaarsed ohutusnõuded. Meil on raha kallilt käes, seadmepargi uuendamisega on tõsised raskused. Üldiselt me ei riski selliste seadmetega tööd teha, mis nõuetele ei vasta. Müra suhtes seadmetele esitatavad nõudmised on ehk liiga ranged. Mõne seadme ümber peaks näiteks hoone ehitama.- Metsameestele kindlustame kindlasti normidele vastavad kaitseriietuse: kummikud, püksid, kaitsekiivri ja tööriistad -- siin ei saa olla kahtpidi mõtlemist. Nõuame, et töötajad neid ka kasutaksid. Kui nõudmistele ei alluta, siis palume lahkuda. Raskusi tekib just suvel, siis ei taheta kiivreid kanda. Kui inimene tahab peadpidi palgi alla jääda, ega me siis takistada ei saa.

- Inimesi on igasuguseid. Seadused võivad ju olla, aga firmajuht või töödejuhataja ei jõua alati kontrollida, kas neid täidetakse. Me võime rääkida hommikust õhtuni, et pange kiivrid pähe, aga töötajad ei tee seda alati. Ilmselt olen ma Hiiumaal ainuke firmajuht, kes on kõik oma töölised kindlustanud. ASi Talter tegevdirektor

Vello Helm:

- Meil on tegemist tee-ehitusmasinate müra ja vibratsiooniga. Kontrollid lähtuvad normidest, aga need pole ehk alati kõige õigemad. Ainult normide järgi elada ei saa. Üldiselt oleme me konsensusele jõudnud. Eks neil käib kõik paljuski paberil, tegelikku elu eriti ei vaadata. ASi Ware juhataja

Raivo Raap:

- Iga mees teeb oma tööd, ma ei saa kurta. Töökaitsekontrolli nõudmistes on vahel küll vasturääkivusi, aga eks nad esitavad neid vastavalt seadustele. Paraku ei jõua elu nendele nõudmistele järele. Ma arvan, et seaduses on peamine vastuolu töölepingute osas. Töölepinguseadus on välja töötatud töövõtja seisukohalt, tööandjale pole eriti midagi jäetud. See on minu arvates üle-eestiline probleem.- Mul pole töökaitsekontrolliga erilisi probleeme olnud. Näiteks nõuavad nad töökaitsejuhendeid jms. Minu arvates on need tarvilikud ja kaitsevad teatud mõttes otsest tööjuhti. Samuti on õigustatud töötingimusi ja seadmete kaitsevahendeid puudutavad nõudmised.- Tähtis on, et inimestele on kaitsevahendid välja antud ja et nad neid kasutaksid. Tööandja kohus on seda natukene jälgida.- Kui töökaitsega vähehaaval tegeleda, on iga aastaga edasiminekut märgata. Me saame hakkama.

Hetkel kuum