16. november 1997 kell 22:00

Metsakapital toetab tselluloositehase rajamist

Valitsus võtab seejärel seisukoha, kas ja mil määral soodustatakse tselluloositehase rajamist ning millised on riigi garantiid vähemalt 500 miljoni krooni suurusele investeeringule.

«Okaspuu paberipuu järele on Eestis nõudlus väga väike, mistõttu on mõttekas Eestis oma tselluloositööstus taasrajada,» märkis metsaameti peadirektor Andres Talijärv.

Tselluloositehase käivitamise ideed on viimase viie aasta jooksul arutatud korduvalt ja eri tasandeil, kuid selle rajamiseni ega konkreetsete plaanideni pole veel jõutud. Paldiskisse tselluloositehast ehitada sooviv suurettevõtja Ülo Pärnits on väitnud, et lähema aasta jooksul tema tehase ehitust ei alusta, sest pole selged valitsusepoolsed garantiid. Tartu suurinvestor Neinar Seli ei kavanda mitte ainult tselluloosi, vaid ka paberi tootmist Kesk-Eestis, kuid temagi kavade teostumisest veel kindlaid märke pole.

Metsakapitali tänavune tulu peaks prognoosi kohaselt olema 460 miljonit krooni. Riigi metsaameti halduskulusid vähendati sel aastal mullusega võrreldes ligi 20 miljonit krooni. Järgmise aasta metsakapitali kontrollarvud on veel riigikogus arutusel ja kinnitamisel, mistõttu Andres Talijärv ei osanud neid kommenteerida.

Metsakapitali nõukogu leidis, et on otstarbekas lõpuni välja ehitada Sagadi metsakeskus. Sinna kulub veel ligi 4 miljonit krooni metsakapitali raha. Äriplaani järgi tasub metsakeskus end ära viie aastaga.

«Sagadis on metsamuuseum ja metsameeste koolituskeskus, et kompleks valmis saaks, tuleb välja ehitada majutuskohad 50 inimesele,» märkis Talijärv. Tema sõnul on Sagadi koolituskeskus metsameeste seas väga populaarne.

Hetkel kuum