Mobiiltelefonid

26. märts 1998, 00:00

Operaator
Valida saab kolme mobiilsideoperaatori vahel: Eesti Mobiiltelefon, Radiolinja ning Q GSM. EMT tasub valida, kui mobiiltelefoni kasutamisel soovitakse palju lisateenuseid (internetiteenused, SMS-teadete edastamine teistele EMT GSM-telefonidele, telefonipaar NMTga jne) ning tähtis on suur leviala Eestis. Radiolinja on mõistlik valik, kui lisateenused on tähtsad, leviala suurus on siiski oluline ning töökaslased ja tuttavad on Radiolinja kliendid, sest võrgusiseste kõnede hind on madalaim. Q GSM sobib peaasjalikult linnas liikuvale kasutajale, kes tarbib ka lisateenuseid, kuid ei taha telefoni peale palju raha kulutada.

Mugavus
Mobiiltelefoni kasutusmugavus tähendab näiteks, kui kiiresti saab SIM-kaardilt sobiva numbri leida või kui palju nupuvajutusi tuleb teha saabunud SMS-teate lugemiseks. Lihtne on Nokia 3110 oma navi-klahviga, millega saab kõiki tähtsamaid operatsioone teha, Ericssoni ringmenüüd on samuti kasutajasõbralikud. Telefoni valikul on määrav ka suurus, enamik GSM-telefone on veel väga mehelikud, st neid saab pista paremal juhul ainult pintsakutaskusse, kuid näiteks väikesed Ericssonid ja Nokiad sobivad hästi ka naiste käekotti.

Ooteaeg
Mida väiksem on mobiiltelefon, seda väiksemate mõõtmetega aku on talle paigaldatud. Ökonoomsed telefonid peavad ka väikese akuga hästi vastu, näiteks Nokia 6110 ooteaeg on 60 tundi; vähemökonoomsed aga vajavad sagedast laadimist, näiteks Samsung SGH200,mille ooteaeg on vaid 24 tundi. Kõik telefonide tootjad pakuvad lisavarustusena suure mahtuvusega kauakestvaid akusid, kuid need muudavad telefoni suureks ja raskeks. Soovitav on esimesel võimalusel akut laadida, piisab sellestki, kui akut õhtul paar tundi laadida.

Hinnaklass
Odaval telefonil võib näiteks puududa kärjeteade, kell jne. Tavaliselt tähendab madalam hind ka telefoni madalat signaalitundlikkust. Nii ei pruugi Motorola 160-l olla levi seal, kus on Siemens S10-l.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing