15. aprill 1998 kell 22:00

Valuutaturud olid närvilised

Eile Washingtonis alanud juhtivate tööstusriikide rahandusministrite ja keskpankade juhtide kokkusaamine hoidis valuutaturud ärevil, sest mitmed märgid näitasid tööstusriikide ühist huvi säilitada jeeni kurss enam-vähem praegusel tasemel. Sellele viitas juba teisipäeval Jaapani rahandusministeeriumi kõrge ametnik, kellele sekundeeris USA rahandusminister Robert Rubin, kelle sõnul suur seitsmik arutab nii Jaapani majanduse stimuleerimise paketti kui ka valuutakursse. Samas jäi minister kahemõtteliseks, toonitades, et USA-le on kasulik tugev dollar. Järelikult on suurriigid huvitatud tugevast dollarist, aga hea ei ole ka nõrk jeen.

Valuutaturud on ilmselt seda juba arvestanud, sest jeeni müük jätkus, kuid mitte niivõrd dollari kui Saksa marga, naelsterlingi ja ?veitsi frangi suhtes.

Ühe Jaapani ajalehe andmetel esitas USA ühiskommünikee, kus kutsutakse üles ühisele tegevusele hoidmaks ära valuutakursside liigset kõikumist ning jeeni edasist nõrgenemist. Juhul kui kommünikee vastu võetakse, annab see aluse keskpankade koordineeritud tegevusele. Analüütikute sõnul saab kommünikee aga signaaliks valuutaturgudele, et suurriigid on huvitatud stabiilsetest kurssidest. Jeeni üles rääkida pole enam võimalik (aasta tagasi õnnestus see üliedukalt), sest USA tugeva majanduse ja madala inflatsiooni ning Jaapani nõrga majanduse tingimustes USD/JPY suunamuutus võimalik ei ole.

Saksa marga suhtes liikus dollari kurss ühe penni piirides (1,7950--1,8062 DEMi). Eile õhtul oli USD kurss 1,7975 marka (14,38 krooni).

Hetkel kuum