28. juuni 1998 kell 22:00

Kas laenamine on muutunud raskemaks?

Ei ole vajadust olnud laenata praegu. Ole-me omadega välja tulnud. Meie tootmistegevust need rangemad normatiivid ei ole puudutanud. Laenasime möödunud aasta lõpul, kui väga halb aeg oli. Ostsime tehnoloogiat.

Pankrotilainet ennustati juba möödunud aasta sügisel. Kellel projektid olid pooleli, tegid oma äriplaanid ära ja enam pidureid panna ei saanud, kui tingimused karmimaks läksid, siis läksid palju riski peale välja.

Kui praegu laenata, siis teed äriplaani juba uute nõuete järgi. Ja siis kas läheb läbi või ei.

Meie jaoks ei ole asi praegu keeruline. Meid need pankadele esitatud karmimad nõuded esialgu ei puutu.

Meil on eelmise aasta lõpust, kui tegime ettevõttele eelarve, EVEA Pangaga kokku lepitud meie käibekrediidi vajadus. See on neil teada. Ja meil on lepitud ka kokku, mis raha maksab.

Pankrotilaine on küllaltki tõenäoline, sest niipalju kui minul andmeid on, tõstavad kõik pangad praegu laenuprotsente.

Sõel läheb tunduvalt tihedamaks. Sellega arvestatakse ikkagi, kellele üldse laenu antakse. Kui asi ei tundu pangale täiesti vettpidav, siis igal juhul laenu ei anta. Või on siis see laenuprotsent riskiarvestuses nii suur, et lihtsalt ei kannata enam võtta.

Meie firma on niisugune, kes sõltub roh-kem sellest, mis vanajumal teeb. Kui tuleb vihma, pussnuge ja pooleaastasi poisikesi, siis lihtsalt vesi ei lähe. Aga kui päike paistab ja 35 kraadi on varjus, siis vesi läheb.

Meile see pangamäng otseselt ei mõju. Meie tootmistegevust need karmid normatiivid ei ole puudutanud.

Oleme selline stabiilselt hea ettevõte ol-nud panga jaoks, nii et probleeme ei ole olnud. Raskem on kindlasti alustavatel ettevõtetel ja väiksematel ettevõtetel.

Aga tööstustoodangu üldist vähenemist, ma arvan, põhjustab kõige rohkem ikkagi Venemaa turg. Enamus raha tuleb Eestisse Vene kaubandusest. Kui Venemaal on raske situatsioon... Me oleme siin kalatehastele toorainet tarninud, ka neil on suur raha Venemaal kinni. Siia on see probleem maetud.

Ise tunnetame ka, et raha lihtsalt ei ole. Raha on kogu aeg puudu ja kõik on kõigile võlgu. See tekitab ebakindla tunde. Kauba oled müünud ja ootad raha. Igasugused panga käibekrediidid on ka tõenäoliselt paljudel firmadel juba ületatud.

Ma ei julge öelda, kas nüüd just pankrotilaine tuleb, aga kindlasti on ettevõtteid, kes ei suuda sellele pingele vastu panna, kes on laenanud väga kallilt raha sisse ja ei suuda likviidsusprobleemi lahendada.

Hetkel kuum