• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  IMF ei näe Baltimaades veel ohtu

  «Läti pankades on üldiselt hea järelevalve, nad on küllalt likviidsed ega ole teineteise probleemide suhtes tundlikud,» ütles ta.
  Mure Läti pankade stabiilsuse pärast, millest põhiliselt neli on investeerinud keskmiselt 8% varadest ehk 170 miljonit latti Vene rublapõhjalistesse väärtpaberitesse, süvenes eelmise nädala lõpul, kui Kapitalbanka oli sunnitud likviidsusprobleemide tõttu tegevuse lõpetama ja hoiustajad hakkasid massiliselt raha välja võtma Rigas Komercbankast.
  Läti hoiustajad on Läti neljanda bilansimahuga Rigas Komercbankast välja võtnud 3,9 miljonit latti. Hoiuste väljavõtmise vallandas uudis, et Komercbanka on investeerinud 14% varadest Venemaa valitsuse lühiajalistesse rublavõlakirjadesse. Pank saab Vene sisevõla restruktureerimise läbi üle miljoni dollari kahju.
  Neljapäeval peatas Läti Pank Latvijas Kapitalbanka tegevuse, lubades rakendada meetmeid füüsiliste isikute hoiuste päästmiseks. Läti Pank tegi sellekohase otsuse pärast seda, kui Kapitalbanka oli esitanud avalduse oma maksujõuetuse kohta.
  Latvijas Kapitalbanka tegutses aktiivselt Vene turul ja oli paigutanud kuni 20% aktivatest Venemaa riiklikesse võlakirjadesse, mille kustutamise on Vene pool külmutanud.
  Demekas ütles, et saab hoiustajate motiividest aru, sest inimestel on veel hästi meeles 1995. aasta pangakriis. Kuid ta lisas, et tollast ja praegust olukorda ei saa võrrelda. Demekas ütles, et Vene kriis näitab taas vajadust range järelevalvega tugeva pangandussüsteemi järele ning nimetas Läti Panga otsust Kapitalbanka tegevus peatada «täiesti asjakohaseks».
  «Venemaal juhtunu on Eestile ja Lätile välis?okk ning sellisel juhul on parim jätkata konservatiivset makromajandus poliitikat, kindlustada ja tasakaalustada majandust,» ütles Demekas.
  Balti pankadel tuleb arvestada ka võimaliku välisvahendite väljatõmbamisega, kui investorid otsustavad vähendada positsioone uutel turgudel. BNS-ETA-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.