1. september 1998 kell 22:00

Venemaa vapustas turge

Venemaal uue jõuga puhkenud poliitiline kriis ja Ühendriikide aktsiaturgude vabalangus viisid eile langusele suure osa börsi kogu maailmas.

Riia börs liikus veidi elavnenud kauplemises siiski küllalt rahulikult ja börsi indeks RICI jäi päeva kokkuvõttes vaid 0,4%-ga miinusesse -- börsisüsteemi kogukäive oli 267 499 latti. Endiselt jagub investorite tähelepanu peaasjalikult pangaaktsiatele. Eile oli enimkaubeldud Unibanka aktsia, mille hind kukkus 5,15%, 0,92 latile. Kuidagi ei leia tasakaalu Vene-suunaliste investeeringutega liiale läinud Rigas Komercbanka aktsia, kukkudes eile tagasihoidliku käibe juures 14,12%.

Vilniuse börsi põhinimekirja indeks Litin kukkus eile 7%, langedes esmakordselt ajaloos allapoole 500 punkti taset, 470,88 punktile. Suur kukkumine hirmutas kohalikud turuosalised lõplikult ja ükski maakler ei olnud pärast eilseid sündmusi valmis prognoosima, millal tugev langustrend lõpeb. Üsna raske oleks seda ka teha, sest Leedu ja ka teiste Balti regiooni turgude saatus sõltub eeskätt sündmustest Venemaal.

T?ernomõrdini üleeilne peaministriks mittekinnitamine tõi endaga maailma finantsturgudel kaasa tõsise keerise. Pealtnäha kõige kergemalt väljus sellest Vene turg ise. RTS-indeks kerkis pärast hommikust paari- punktilist langust õhtuses kauplemises, jäädes päeva kokkuvõttes napi 0,06%-ga plussi. Kauplemissüsteemi käive oli aga taas pea olematu -- 1,5 mln dollarit.

Ühendriikide turud reageerisid T?ernomõrdini läbikukkumisele duumas väga valuliselt. Dow tegi esmaspäeval punktiarvestuses kõigi aegade teise kukkumise, Nasdaq aga suurima kukkumise läbi aegade. Eile Wall Streetil äärmine närvilisus jätkus. Dow liikus nagu Ameerika mägedes -- kord 150 punkti eelmisest õhtust madalamal (7400 punkti), mõni aeg 230 punkti kõrgemal tasemel. Juba kolme tunniga oli saavutatud keskmine kauplemismaht (600 mln aktsiat).

Hetkel kuum