Elukindlustuse intressid võivad jääda THI-le alla

14. september 1998, 00:00

Hansapanga Kindlustuse juhatuse esimees Mart Einpalu ütles, et sel aastal kindlustusseltsil finantsturu raske olukorra tõttu investeeringute tootlust peaaegu ei ole. Edasine põhieesmärk on Einpalu sõnul hoida klientidele makstavad lisaintressid pikemas perspektiivis tarbijahinna indeksi kasvuga ühes tempos. «See on pikas perspektiivis -- eelmisel aastal maksime sellest tunduvalt rohkem, sel aastal võib ta jääda madalamaks,» täpsustas Einpalu. Prognooside kohaselt kasvab tarbijahinna indeks sellel aastal alla 10%. Täpset selle aasta investeeringutelt makstavat lisaintressi on praegu Einpalu sõnul veel vara ennustada.

Hansapanga Kindlustus on viimase aastaga kogutud preemiate mahult suurima kasvu läbi teinud elukindlustusselts. Tänavu esimesel poolaastal koguti preemiaid 22,5 miljonit krooni, mullu samal perioodil oli see 1,8 miljonit. Hüppelise kasvu taga olid juunis sõlmitud ühekordsete maksetega suured kogumiskindlustuse lepingud, muutes kuu kogutud preemiate mahuks kokku ligi 15 miljonit krooni.

Eesti Elukindlustuse direktor Priit Potisepp ütles, et eelmisel aastal vaid 4% intresse maksnud Eesti Elukindlustus ei luba suuremat summat ka tänavu, kuid lubatud baasintressist hoitakse kindlalt kinni. «Oli ka neid, kes lubasid kõrgeid lisaintresse, kuid mul on kuri kahtlus, et nad ei suuda sellest kinni pidada,» väitis Potisepp. «Ilmselge on see, et aktivatelt ei teeni enam 20% intresse ning ka panga deposiit on ju ainult 10%, arvestada tuleb ka rangete piirangutega investeeringute paigutamisel.» Eesti Elukindlustus lõpetas Potisepa sõnul tänavu esimese poolaasta suure kahjumiga, sellest investeeringute kahjum oli 2,5 miljonit krooni. Aasta alguses planeeris Eesti Kindlustus investeeringute tuluks 14 miljonit krooni. Suurima osa poolaastakahjumist moodustasid seltsi kiirest kasvust tingitud äärmiselt suured kulud, teatas Potisepp.

Seesam Elukindlustuse direktor Taivo Saar ei nõustunud prognoosima makstavate lisaintresside suurusjärku, kuid tunnistas, et eelmise aasta 25%st on asi kindlasti kaugel. AB Elukindlustuse direktor Mati Vihul ütles, et septembri alguse seisuga oli investeeringutelt makstavate intresside suurus 14,5% ning aasta lõpuks ei tohiks see langeda alla 13%.

Leks Elukindlustuse tegevdirektor Rein Loik ütles, et tänu konservatiivsetele investeeringutele üritab selts pidada inflatsiooniga võrdset sammu, umbes 10% piirimail.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing