17. september 1998 kell 22:00

Unibanka aktsia jätkab tõusu

Riia börsil oli järjekordselt domineerivaks aktsiaks Unibanka, tõustes 7 santiimi. Unibanka mitmepäevane tõus on tekitanud paljudes investorites kahtlusi. Arvatakse, et pank on ise oma aktsia hinda toetama hakanud. Unibanka tõus haaras endaga kaasa ka Riia Kommertspanga, mis kogus 8 santiimi. Ülejäänud blue chip'id aga püsisid praktiliselt paigal. Börsi indeks RICI kerkis päevaga 1,66%, lõpetades õhtul 257,72 punkti tasemel.

Vilniuses olid tähelepanu keskpunktis jälle suuremad pangad ning Roki?kise juustutehas. Üle pika aja suurenes ka turu käive. Vilniaus Bankas, tõustes 0,71 litti, oli üks aktiivsemaid ning märkimist vääriks ka Hermis Bankas, mis vajus 80 liti tasemele. Maaklerite väitel on kohalikud investorid alustanud turule sisenemist, enamik välisinvestoreid on jäädavalt müügipoolel. Pieno Centras planeerib uut suunatud emissiooni, mis peaks minema täies mahus EBRD-le, kes omaks pärast seda 31% aktsiatest.

Venemaa turg vaevles järjekordselt praktiliselt olematu käibe käes. Lisaks kõigele peatati tehingute tegemine kuni kella kolmeni, sest indeks oli langenud üle 5%. Mosenergo aktsiate hind oli muutumatu, ÜES oli langenud kella kolmeks 0,0045 USA dollarit ja Lukoil odavnes 0,30 dollarit. RTS-indeks lõpetas eile õhtul 51,7 punktil ja aasta algusega võrreldes nõrgenenud ca 90%.

Kolmapäeval teatas Ühendriikide president Clinton, et ta ei kavatse taganeda oma kohalt. See andis hoogu tõusvale turule, mis on liikunud positiivses suunas juba neli päeva järjest. Populaarsed olid Internetiga seotud firmade aktsiad.

Kuid neljapäev alustas hoopis teises meeleolus. Euroopa negatiivne reaktsioon Greenspani kommentaarile viis neljapäeva varahommikul turu kiirele langusele. Esimese 10 minutiga oli Dow libisenud peaaegu 140 punkti, mida võib lugeda väga järsuks kukkumiseks. Kell 18.45 Eesti aja järgi oli Dow langenud 200 punkti võrra, 7888 punkti tasemele.

Hetkel kuum