Kristi Malmberg • 17. november 1998 kell 22:00

Riigikogu kärpis Koonderakonna edulootusi

Koonderakond saab ilma maaparteideta valimistele minnes poliitikute sõnul vähem hääli kui valimisliiduna, samas kui suuremad lootused eelseisvatel valimistel on nüüd Keskerakonnal, Reformierakonnal ja Isamaaliidul.

Koonderakonna juhatuse liige Märt Kubo lausus, et koostöö maaerakondadega on siiani olnud nagu vahelduvvool. Kuna Koonderakonna reiting on niigi langenud, võis karta, et edasi koos maaparteidega sõnnikut visates võime kaotada ka oma näo, lisas Kubo.

Reformierakonna esimees Siim Kallas ütles, et kindlasti tekib nüüd probleeme väiksematel erakondadel, kui nad üritavad valimistele minna oma nimekirjaga. «Raske on öelda, kuidas läheb Rahvaerakonnal ja Koonderakonnal, kuid loodame, et nad saavad siiski üle viieprotsendilise valimiskünnise,» ütles Kallas.

Eile riigikogu saadikuid valimisliitude keelustamise poolt hääletama veennud Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnul toob valimisliitude keelustamine kaasa positiivseid muutusi poliitilisel maastikul, kaovad väikeparteid ja killustumine parlamendis. «Erakonnad ühinevad ja muutuvad tugevamaks ning lõpuks ometi hakatakse riigikogus ellu viima kindlatele põhimõtetele tuginevat poliitikat,» lausus Savisaar.

Turu-uuringute firma Saar Polli juhi Andrus Saare ütlusel oleneb nüüd iga erakonna edukus sellest, kui palju tugevaid isiksusi on kellelgi välja pakkuda. «Samas võib mõne isiku reiting Tallinnas olla kehv, kuid kusagil Lõuna-Eestis väga hea,» lausus Saar. Ta lisas, et eriti käib see Maaliidu-taoliste erakondade kohta.

Saar ütles, et kuigi Koonderakonna toetusprotsent oktoobris küündis vaevu viieni, on neil jällegi kindlasti tugev nimekiri. «Uuringud näitavad, et pool elanikkonnast langetab otsuse valimistel isikutest lähtudes,» märkis ta.

Saare sõnul on siin eranditeks Reformierakond, Keskerakond ja Isamaaliit, kes on end väga täpselt määratlenud ja seetõttu ei mängi isiksused enam nii suurt rolli.

Probleeme tekib ka kolmel vene erakonnal, kes seni kavatsesid valimistele minna ühise valimisliiduna. Eesti Vene erakonna esimees Nikolai Maspanov ütles, et nüüd tuleb kõne alla see, et kõik vene parteid lähevad valimistele Vene erakonna nimekirjas, sest see on neist kõige populaarsem.

Hetkel kuum