21. detsember 1998 kell 22:00

Sonera-Telia osalus sai kinnituse

Eile Sonera juhatuse esimehe Pekka Vennamo, Telia presidendi Lars M. Bergi ning teede- ja sideminister Raivo Vare allkirjastatud lepingu kohaselt saavad Telia ja Sonera 49protsendiliste osaluste asemel Eesti Mobiiltelefonis (EMT) ning Eesti Telefonis 46,5protsendi-

lise osaluse valdusfirmas Eesti Telekom. Lepingu kohaselt tehakse seda pärast 49 protsendi aktsiate avaliku müügi ehk IPO lõppu.

Vare sõnul lõppes lepingu allkirjastamisega restruktureerimise juriidiline vormistamine. «See leping aga ei sätesta, millal miski IPO protsessis toimub,» lisas Vare.

Sonera juhatuse esimees Pekka Vennamo ütles, et on normaalne, kui IPO jaoks firma sedaviisi ümber struktureeritakse. «Meil olid pikad läbirääkimised sel teemal ja me oleme tulemusega rahul,» nentis Vennamo. Telia president Lars M. Berg ütles, et Eesti Telekomi ümberstruktureerimine on oluline ja ettevõttele kasulik. Peale 46,5protsendilise osaluse on Telial ja Soneral õigus osta 2,5 protsenti Eesti Telekomist, kuid lepingu kohaselt ei tohi nad üle 49% aktsiatest omandada.

Vennamo ja Berg rääkisid, et soovivad Eesti Telekomile kiiret kasvu Eestis. «Meie tahame pakkuda klientidele parimat kvaliteeti ja ehitada üles moodsad tele-

kommunikatsioonid,» ütles Vennamo.

Sonera ja Telia juhid ütlesid ka, et Eesti Telekomi allettevõtted EMT ja Eesti Telefon peavad investeerima. EMT plaanib tuleval aastal investeerida 350 miljonit krooni ning Eesti Telefon ligi 700 miljonit krooni.

Vennamo ütles, et ei soovi ennustada, millal Eestis mobiilside tariifid langeksid samale tasemele, mis nad on Soomes. «EMT ja Eesti Telefon peavad tariifipoliitika ikka ise otsustama, meil ei ole Eestis Sonera filiaal,» sõnas ta.

Eesti Telekomi aktsiate avaliku müügi ehk IPO protsess algab järgmisel aastal. Pekka Vennamo sõnul oleks jaanuar-veebruar hea aeg IPO protsessi alustamiseks. «Telekomil on suur nõudmine maailmas ja Eesti Telekomi IPO on esimene telekomi aktsiate avalik müük Baltimaades,» sõnas Vennamo.

Minister Raivo Vare lisas, et Sonera edukas IPO paar kuud tagasi loob ka eeldused, et Eesti Telekomi aktsiate müük hästi läheks.

Pärast IPOd ehk 49% Telekomi aktsiate müüki firma restruktureeritakse, nii et Eesti valitsusele jääb 27,3%, finantsinvestoritele 23,7%, Sonerale ning Teliale 46,5% ja õigus osta avalikust müügist juurde 2,5% aktsiatest.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum