Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti kui omamoodi maksuparadiis

  Eestis tegutsevad ettevõtjad saab jagada kahte: ühed arendavad ettevõtlust, maksavad makse ja tegutsevad ausa konkurentsi tingimustes, teised tegelevad maksudest kõrvalehoidumise, aktsiisi- ja käibemaksupettustega. Ühed edendavad ja teised pärsivad ausat konkurentsi.
  Tundub, et seadused suuresti soosivad täna pettureid ja suur osa maksudest jääb riigil seadusandluse nõrkuse tõttu saamata. Näiteks 450 maksupettusealasest kriminaalasjast on kohtusse jõudnud vaid 30. Karistamatuse sündroom süveneb. Ilmselt tuleks varsti ausust juba häbeneda. Kannatajaks jääb kõige selle tõttu riigi eelarve. Kui makse eelarvesse planeeritud mahus ei laeku, tuleb taas maksukoormust suurendada ning ausatelt mitu nahka koorida. Kui aga eelarvest midagi kärbitakse, siis kõigi eelduste kohaselt investeeringuid, mitte kulusid. Eesti vohama hakanud riigiaparaadil on aga, kust kokku hoida! Investeeringute kärpimine kahjustab ettevõtluskeskkonda.
  Maksukoormuse suurendamine vähendab maksumaksjate arvu veelgi. Aktsiisimaksu tõstmisele reageeris turg salakauba osa järsu kasvuga. Aktsiisi on tänavu kahe esimese kuu jooksul laekunud vaid 10% planeeritust, sh tubakaaktsiisi vaid 3%! Impordi käibemaksu laekus aasta esimeste kuudega 850 mln krooni eelmise aasta sama aja 1,2 miljardiga võrreldes. Pean õigeks alustada maksukorraldusseaduse korrastamisest ja maksude kokkukorjamisest.
  Kuidas satub salakaup turule, kui meil on tõhus piirivalve, toll, politsei, maksuamet? Niikaua kuni salakaup ja altkäemaks piiril teineteist leiavad, ei ole ka maksude laekumise paranemist loota. Seda teavad nii ettevõtjad, seadusandjad kui kontrollijad, keegi ei üritagi midagi ette võtta.
  Riigihankekonkurssidel võivad osaleda kõik, kes saavad maksuametist maksuvõla puudumise tõendi. Võla puudumine võib aga tähendada ka seda, et ettevõtja pole kunagi makse maksnud.
  Riigi elutähtis huvi peaks olema, et maksud korralikult laekuksid. Seadusandja ei paista sellega küll aktiivselt tegelevat! Maksukorraldusseaduse uus redaktsioon ei luba maksuametil enam maksude tasumise õigsust kontrollida. Viimase seaduseparandusega muudeti maksude tasumise õigsuse kontrollimise võimalus maksukuritegude tõkestamise kontrollimiseks. St, et enne kontrollimist tuleb maksuametnikul tõestada, et potentsiaalne kontrollitav on korda saatnud kuriteo.
  Seadusandja vist arvab, et meil on ikka veel vähe Maapanga ja Hüvitusfondi näidetest. Kui nii, siis tegutsevad Eestis veel ühel turul koos maksumaksjad ja makse mitte maksnud maksumaksjad.
 • Hetkel kuum
Avo Blankin: Saaremaa püsiühendus ja Rail Baltic võiks olla kaks ühes projekt
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
EfTENi uusima fondi saab turult kätte alla puhasväärtuse
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus (NAV) oli detsembri lõpus 10,82 eurot, samas osaku hind turul on 9,5 eurot.
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus (NAV) oli detsembri lõpus 10,82 eurot, samas osaku hind turul on 9,5 eurot.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Lihatööse suurtehingu kell kukkus, konkurentsiamet võttis lisaaega
Konkurentsiamet võtab endale veel neli kuud, et täpsemalt üle vaadata tehingu tingimused, millega piima- ja lihatööstuskontsern Maag Grupp ostab HKScani Balti ärid.
Konkurentsiamet võtab endale veel neli kuud, et täpsemalt üle vaadata tehingu tingimused, millega piima- ja lihatööstuskontsern Maag Grupp ostab HKScani Balti ärid.

Olulisemad uudised

Soome tarbijad said kulutusteks veidi julgust juurde
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.
Soome tarbijate kindlustunne on jaanuaris taastunud detsembri rekordmadalalt tasemelt, kuid see on endiselt väga nõrk, teatas Soome statistikaamet.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.