• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas uue elektrimaksu kehtestamine on põhjendatud?

  Peab olema täpselt välja toodud, mida see abonentmaks sisaldab. Praegu maksame 75 senti kWh eest, selle sees peavad olema ka püsikulud, ehkki Eesti Energia väidab vastupidist. Nad võivad jutustada, mida tahavad, aga see ei pea paika -- ega jumal taevas ei maksa Eesti Energia püsikulusid kinni.
  Teisalt -- kavandatav on üks variant, kuidas ettevõte oma teenuse eest tasu sisse kasseerib ja antud juhul maksaksime osa pidevalt ja osa selle eest, kui palju me elektrit kasutame.
  Praegu pole aga selge, mille eest ja kui palju peaksime maksma. Pealegi antakse mõista, et ka tariifi on väiketarbijate jaoks kavas tõsta. Põhimõtteliselt peaks aga abonenttasu sisseseadmisega elektritariif alanema. Sellisel kujul pole kavandatu põhjendatud ja niisama lihtsalt uut elektrimaksu pole võimalik sisse seada.
  Minu arvates ei ole see õigustatud, sest kui rääkida füüsilise isiku seisukohalt, siis tariifid on juba niigi kiiresti kasvanud. Minus kui eratarbijas tekitab see loomulikult protesti, kui tõstetakse tariife või leitakse muu tee, et hinda tõsta.
  Kui ettevõtja seisukohalt kavandatavat maksu vaadata, siis ei saa ma sellest üldse aru. Igal pool maailmas antakse suurtarbijaile, sh energiatarbijaile soodustusi -- mida rohkem tarbid, seda enam on sul võimalusi soodustust saada. Kuigi mul ei ole enam põhjust selle poole pealt protesteerida, kuna meie oleme just saanud Eesti Energia ja Narva elektrivõrguga pikaajalisele kokkuleppele, kus fikseerisime tariifid, sellega kaob vajadus oma elektrijaam püsti panna.
  Iseenesest on see õige lähenemine, et sellist püsitasu või süsteemi valmisoleku tasu sisse seataks. Normaalselt peaks asi olema nii, et sellised püsitasud kannavad elektrivarustuse püsikulud ja samal ajal see, kui meie elektrienergiat tarbime, kannab muutuvaid kulusid. Kui kehtestame püsitasu, siis peaks selle arvel alanema elektrienergia enda hind.
  Meil on elektrienergia hind liiga madal, oleme kasutanud elektri hinda n-ö sotsiaalabi eesmärkidel ja selle tõttu oleme hoidnud seda väiketarbija jaoks madalal. Normaalne on, kui suurtarbija jaoks on hind kaks korda madalam kui väiketarbijale. Eesti Energia poolt on poliitiliselt natuke vale käik see, kui nad tõstavad ühtlasi ka tarbija kulusid. Loogiline on, kui kehtestataks kaheastmeline tariif ja keskmiselt tarbijate kulud üldse ei muutu. Pärast seda, kas siis muutuvate majandusolude või ühiskonna sotsiaalse kokkuleppe tulemusena, võib tõsta nii võimsus- kui energiatasu. Eesti Energial on tegelikult raske põhjendada mis tahes vajalikke muudatusi juba üksnes seetõttu, et ta on monopol. Paraku on elektrienergia hinnastruktuur on väga paigast ära ja see mõjub meie majandusele raskelt ja rikub investeerimiskliimat, mistõttu suund struktuuri parandamisele on õige.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Vanglaleival Hubert Hirve varju nähakse jätkuvalt restoraniäris
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.