ÄP fototoimetus • 8. juuni 1999 kell 22:00

Sampo pürib turuliidriks

Sampo Enterprise Insurance Company, kes ei tee saladust, et tahab Baltimaade kindlustusturul püüelda juhtpositsioonile, ostis eelmisel nädalal 652 000 Balta aktsiat, mille järel Sampo osalus Baltas tõusis 19,6 protsendini.

Sampo tütarfirma Lätis Sampo Latvija tegeleb põhiliselt varakindlustusega. Läti kindlustusturu ühe liidri Balta aktsiate ostmine näitab, et soomlased on asunud Lätis oma tegevust laiendama. Läti kindlustusturu hõivamisest huvitatud välisinvestoritele teeb Balta eriti huvipakkuvaks asjaolu, et sellele kuulub aktsiate kontrollpakk elukindlustusfirmas Latva ja varakindlustusfirmas Saules Laiks.

Balta aktsiad on väikese likviidsusega, sest suuremad aktsiapakid on koondunud väheste omanike kätte. Seetõttu on lisaaktsiate ostmine küllaltki keerukas. Eelmise nädala aktsiaostud on seotud Hansapangaga, kes algul müüs Sampole 11,76% Balta aktsiatest ja siis selle tütarfirma Hansabank-Latvija veel 9,02% aktsiatest. Kui Sampol peaks õnnestuma suurendada oma osalus 25 protsendini, siis tekib tal põhiliste otsuste blokeerimise võimalus. Kaudsetel andmetel on Balta presidendile Ivars Muzikantsile Sampo tulek firma aktsionäride ringi olnud täielik ootamatus.

Võimaliku müüjana on mainitud Vista Capital Corporation LLC/Development Capitali, kellele kuulub 35,84 protsenti Balta aktsiatest. Kuid teadaolevalt on ta sõlminud Baltaga salajase leppe, et ei loobu oma osalusest enne aastat 2000. Teised suuremad osanikud on 000 Bastions Zs (10,06%), Kristaps Investments (4,03%) ja Continental Holding Group LLC (3,79%).

Eestis on Hansapank ja Sampo sõlminud kavatsuste protokolli, mille kohaselt pank müüb Sampole vähemalt 96 protsenti Eesti Kindlustuse aktsiatest.

Leedus jäi hiljuti Sampo Leedu Kindlustuse (Lietuvos Draudimas) ostmise enampakkumisel alla Taani-Briti firmale Codan.

Autor: ÄP

Hetkel kuum