• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Slovakkia ihkab läände

  Selle tarvis seisavad ees suured strukturaalsed muutused ja valulik reformiprotsess. Juba praegu on tööpuudus kohati 35%, riigi keskmine võib peagi küündida 20 %-le.
  Hiljuti sai Slovakkia uue presidendi Robert Schusteri, kes peab esmatähtsaks suhete parandamist lääneriikidega. Poliitilisi jõupingutusi toetab valitsuse majandusprogramm, mis sisaldab käibemaksu ja imporditollide tõstmist, hindade vabakslaskmist, uute maksude kehtestamist, sotsiaalkulude ning avaliku sektori kulude piiramist.
  See kõik on investoreile meeltmööda, ehkki inflatsioon kerkib ja majanduskasv on esialgu negatiivne. Aprilli inflatsioon oli 7,1% ning detsembriks võib see kerkida 13--15%-le. Majanduskasvu prognoositakse vahemikus miinus ühest ühe protsendini. 2000. a võib langus olla 2--4%. Jooksevkonto defitsiit, kus oma osa on Vene kriisist kannatanud eksporditööstusel, tõuseb vähemalt 7%-le SKTst.
  Pärast seda, kui Slovakkia läinud aastal investeerimiskõlbliku riigi staatuse kaotas, testis Bratislava tänavu juunis taas investorite suhtumist.
  Slovakkia emiteeris 300 mln euro väärtuses 5aastaseid eurovõlakirju, mille marginaal kujunes 450 baaspunkti Saksa valitsuse võlakirjadest kõrgemal. Suure nõudluse tõttu suurendati emissiooni 50 mln euro võrra. Vahe Saksa võlakirjadega jäi 415 punktile.
  Slovakkia olukorda arvestades oli tulemus soodne. Pääsemine ELi liitumisläbirääkimiste esimesse ringi võiks laenukulusid veel poole võrra vähendada.
  Selleks peab toimuma kogu senise trendi muutus, mida veel juhtunud ei ole. Börs on tõusnud, kuid aktsiate kallinemisel pole midagi tegemist majanduse põhinäitajatega. Vähelikviidsele turule on lihtsalt naasnud veidi lisaraha.
  Vara on öelda, et põhi on käes. Kahjumis firmad alles alustavad restruktureerimist. Terasetootja VSZ, mille arvele langeb 7% SKTst ja 10% ekspordist on tänavu lahti lasknud 1000 töötajat ning tahab koondada veel 850. Samas mastaabis ümberkorraldused peavad toimuma ka panganduses ja mujal.
  Uuenduste jaoks on suurim risk vähene üksmeel Slovakkia valitsuses, kuhu kuulub liiga palju erinevate seisukohtadega parteisid. See lisab majanduskliima ebakindlust.
  Autor: Ando Muldre
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: tule, Karis, appi!
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Kliimaidud on kaasanud tänavu rekordiliselt investeeringuid
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Euroopa Ravimiamet alustab koroonaravimi kiirendatud hindamist
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Soome president kohtub reedel Putiniga
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.