26. september 1999 kell 22:00

ETA arveldab tütarfirma abil

«Arvete arestimine agentuuri igapäevast tööd ei häiri,» ütles ETA peadirektor Neeme Brus.

ETA nõukogu liige Indrek Trank rääkis, et AS ETA moodustas vahetult enne kohtuvaidlust tütarfirma, kuhu suunati osa ETA varadest. Sama tütarfirma opereerib nüüd ETA seniste klientidega ning maksab ka ettevõtte töötajatele palka.

ASi ETA nõukogu esimees, rahandusministeeriumi osakonnajuhataja Alar Urm tunnistas, et enne hagi kohtusse jõudmist korraldas ETA tõepoolest oma majandustegevuse nii, et töö saaks jätkuda. «Kui ikka hagiga ähvardatakse, siis on vaja ette mõelda,» ütles Alar Urm. «Nõukogu oli teadlik sellisest skeemist, aga riigi varad on ju kõik alles.»

Kohtuvaidlus tekkis seoses ETA-le kuulunud Ajakirjandusmaja müügiga. Käesoleva aasta alguses sõlmis AS ETA Ajakirjandusmaja ostu-müügieellepingu riiulifirmadega Jakarta Grupp ja Houses & Flats. Lepingu kohaselt kohustus ETA tasuma nimetatud firmadele leppetrahvi, kui Ajakirjandusmaja müüakse mõnele teisele ostjale.

Eelnevalt oli ETA peadirektor Neeme Brus hankinud küll Ajakirjandusmaja kaasomaniku ESMA Auto nõusoleku müügiks, kuid see oli suuline. Nädal enne ostu-müügilepingu vormistamist muutis ESMA Auto meelt, kasutas oma ostueesõigust ning sai maja 16 miljoni krooniga endale. Seepeale hakkasidki riiulifirmad eellepingu kohaselt nõudma leppetrahvi ja esitasid kohtusse hagid.

Neeme Brusi sõnul on riiulifirmad ühe protsessi juba kaotanud ja ETA loodab võita ka oktoobri lõpus Tallinna linnakohtus toimuva protsessi.

Hagi menetlemine venib aga tõenäoliselt pikemaks, sest esimese astme kohtu lahendit on võimalik edasi kaevata ringkonnakohtusse ja seejärel riigikohtusse.

ETA erastamisest on huvitunud Läti uudisteagentuur LETA, AS Trio LSL ja Eesti Raadio. Riigiraadio langeb võimaliku erastajana välja, sest erastamisseadus ei luba avalik-õiguslikul institutsioonil riigivara erastamisel osaleda.

Autor: Lauri Liikane

Hetkel kuum