27. september 1999 kell 22:00

Neste alandas bensiini hinda automaattanklates

Neste Eesti on müünud kahel nädalavahetusel oma automaattanklates bensiini tavapärasest madalama hinnaga. Neste hinnalangetamisele reageerisid nii firma ainus konkurent automaattanklate alal Hydro Texaco kui ka turuliider Eesti Statoil.

Neste Eesti piirkonna müügijuht Artur Praun ütles eile, et hinnamuutused olid tingitud 16. septembril alanud automaattanklate reklaamikampaaniast. «Soovime automaatjaamade kasutamist propageerida ja üks kampaania osa on olnud ka see, et reedel ja laupäeval on automaatjaamades madalamad hinnad,» rääkis Praun. Reedel ja laupäeval maksis bensiin 95E Neste automaatjaamades tavapärase 7,85 krooni asemel 7,45 krooni.

Neste kampaania algas kaks päeva pärast viimast bensiini hinna tõusu, mil ettevõtte ainuke konkurent automaatjaamade alal Hydro Texaco jättis oma hinnad korrigeerimata. Eile pärastlõunal viis Neste oma automaatjaamades hinna aga jälle allapoole, nüüd on see enimmüüdud margi 95 E puhul 7,70 krooni liitrilt. «Otsustasime hinna viia samale tasemele Uno X keti jaamadega,» põhjendas Praun.

Uno X automaatjaamades kaupleva Hydro Texaco Eesti jaemüügijuht Andres Kivistik ütles nädalavahetuse hinnarallit kommenteerides, et Neste automaatjaamade kampaania oli firmale liiga suur. «Tavaliselt puudutab selline kampaania ühte-kahte jaama. Kuna automaatjaamade klientuur on sarnane, pidime reageerima, « märkis Kivistik.

Eesti Statoili peadirektori Epp Kiviaed ütles, et konkurentide automaattanklate madalamad hinnad sundisid firmat hinda reedel seitsmes teenindusjaamas 40 sendi võrra alla laskma. «See oli juba väike hinnasõda. Langetasime hinda ainult nendes jaamades, mis asuvad automaattanklate läheduses,» rääkis Kiviaed.

Pühapäeval, kui automaatjaamades hind tõusis, tõstsime ka meie selle normaalsele tasemele, lisas Kiviaed. Statoili kommentaari Neste eileõhtusele hinnamuutusele ei õnnestunud Äripäeval saada.

Reeglina põhjendavad kütuse jaemüüjad hinna korrigeerimist muutustega maailmaturul või dollari kursi kõikumisega. Augusti lõpus tõstsid jaemüüjad koos bensiini hinda vastupidiselt trendile maailmaturul, mis sundis riigi konkurentsiametit algatama uurimist, kas firmad tegutsevad kartellileppe alusel. Kütusefirmade esindajad on süüdistused hinnakokkuleppes tagasi lükanud.

Konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proos ei osanud eile öelda, millal kütuseturu uurimine tulemusteni võib jõuda. «Viimaste vastuste saabumise tähtaeg on 20. oktoober, siis analüüsime, mida firmad meile öelnud on.» Proosi sõnul käivad konkurentsiametnikud küsitlusi tegemas ka tanklates kohapeal, et hinna kujunemise mehhanism kindlaks teha.

Autor: Henrik Ilves

Hetkel kuum