Andres Reimer • 13. oktoober 1999 kell 22:00

Üllatav pakkumine Siberist

Ka?purin pakub Balti Laevaremonditehasele know-how'd, millega on võimalik tema sõnul kogu tuumajaamade ja fossiile põletavate elektrijaamade toodang lihtsalt asendada praegu tõrjutud alternatiivselt toodetud elektriga.

Ka?purin kirjeldab oma kodulinnas Novosibirskis juba töötavat 25kilovatist seadet, mille turbiin asub keskkütte ülekandetrassis ning käivitub keskküttevee liikumisest. Seade annab voolu kuuele korterile,» lisab ta.

Teine seade kujutab endast paljude labadega torujat turbiini, mille abil saab muuta jõevoolu või merehoovuse elektrienergiaks loodust kahjustavaid ja kalleid tamme ehitamata. Ka?purin kinnitab, et ta on välja töötanud tuulegeneraatori, mis käivitub tuulekiirusel 3 meetrit sekundis, erinevalt Läänes toodetavatest generaatoritest, mis vajavad kaks korda kiiremat tuult.

Ka?purinil on majandusteadlase akadeemik Mihhail Bron?teini toetus, kes sõlmis leiduriga kokkuleppe Eestis tegutseva Vene Akadeemilise Seltsi nimel.

Ka?purini pruunides silmades süttib õel tuluke ja ta kasutab kibedamaid väljendeid Venemaal levinud poliitilisest sõnavarast, kui räägib oma kodumaa energiasüsteemi juhtidest. «Venemaa energeetikamonopoli juhid takistavad loodussõbralike tehnoloogiate arendamist, mis sunnib meid oma teadmisi välismaale müüma,» ütleb ta.

Balti Laevaremonditehase tehnikadirektori Valeri Kovalenko sõnul läheks Ka?purini idee järgi valmistatud 500kilovatise elektriseadme valmistamine maksma ligi 36 miljonit krooni, mis on liiga kallis, et ära tasuks.

«Lääneriikides on alternatiivenergia elektri kõrgete hindade tõttu popp,» selgitab Kovalenko. «Kuid ma pole näinud ühtegi Ka?purini töötavat seadet ning ei riski üksnes huvitava idee nimel ebakindlasse projekti investeerida.»

Eesti energeetikakorüfee akadeemik Ilmar Öpik avaldab Ka?purini ideede suhtes kahtlust. «Paljude leidurite puhul ilmneb kurbloolisus, et midagi logiseb nende pakutavates lahendustes,» ütleb Öpik mõtlikult. «Idee elektriseadmest soojatrassil tundub hoopis naljakas, sest see sööb ju trassis kogu energia ära ja katlamaja vajab lisavõimsust.»

Eesti--Vene Ettevõtjate Koja juht Oleg Karpikov seevastu usub Ka?purini idee äriedusse -- ta sõlmis Siberi leiduriga eelmisel nädalal lepingu aktsiaseltsi Rahvusvaheline Energeetikaagentuur asutamiseks, et alustada elektriseadmete tootmist Eestis.

Hetkel kuum