• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Üllatav pakkumine Siberist

  Ka?purin pakub Balti Laevaremonditehasele know-how'd, millega on võimalik tema sõnul kogu tuumajaamade ja fossiile põletavate elektrijaamade toodang lihtsalt asendada praegu tõrjutud alternatiivselt toodetud elektriga.
  Ka?purin kirjeldab oma kodulinnas Novosibirskis juba töötavat 25kilovatist seadet, mille turbiin asub keskkütte ülekandetrassis ning käivitub keskküttevee liikumisest. Seade annab voolu kuuele korterile,» lisab ta.
  Teine seade kujutab endast paljude labadega torujat turbiini, mille abil saab muuta jõevoolu või merehoovuse elektrienergiaks loodust kahjustavaid ja kalleid tamme ehitamata. Ka?purin kinnitab, et ta on välja töötanud tuulegeneraatori, mis käivitub tuulekiirusel 3 meetrit sekundis, erinevalt Läänes toodetavatest generaatoritest, mis vajavad kaks korda kiiremat tuult.
  Ka?purinil on majandusteadlase akadeemik Mihhail Bron?teini toetus, kes sõlmis leiduriga kokkuleppe Eestis tegutseva Vene Akadeemilise Seltsi nimel.
  Ka?purini pruunides silmades süttib õel tuluke ja ta kasutab kibedamaid väljendeid Venemaal levinud poliitilisest sõnavarast, kui räägib oma kodumaa energiasüsteemi juhtidest. «Venemaa energeetikamonopoli juhid takistavad loodussõbralike tehnoloogiate arendamist, mis sunnib meid oma teadmisi välismaale müüma,» ütleb ta.
  Balti Laevaremonditehase tehnikadirektori Valeri Kovalenko sõnul läheks Ka?purini idee järgi valmistatud 500kilovatise elektriseadme valmistamine maksma ligi 36 miljonit krooni, mis on liiga kallis, et ära tasuks.
  «Lääneriikides on alternatiivenergia elektri kõrgete hindade tõttu popp,» selgitab Kovalenko. «Kuid ma pole näinud ühtegi Ka?purini töötavat seadet ning ei riski üksnes huvitava idee nimel ebakindlasse projekti investeerida.»
  Eesti energeetikakorüfee akadeemik Ilmar Öpik avaldab Ka?purini ideede suhtes kahtlust. «Paljude leidurite puhul ilmneb kurbloolisus, et midagi logiseb nende pakutavates lahendustes,» ütleb Öpik mõtlikult. «Idee elektriseadmest soojatrassil tundub hoopis naljakas, sest see sööb ju trassis kogu energia ära ja katlamaja vajab lisavõimsust.»
  Eesti--Vene Ettevõtjate Koja juht Oleg Karpikov seevastu usub Ka?purini idee äriedusse -- ta sõlmis Siberi leiduriga eelmisel nädalal lepingu aktsiaseltsi Rahvusvaheline Energeetikaagentuur asutamiseks, et alustada elektriseadmete tootmist Eestis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Seaduseelnõu teeb virtuaalvääringute pakkujatele nõuded karmimaks
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Keit Pentus-Rosimannuse juhitav rahandusministeerium saatis kooskõlastusele virtuaalvääringu teenuse pakkumist karmistava eelnõu, nagu ta eelmisel nädalal pärast rahapesu andmebüroo tehtud riskihinnangu avaldamist lubas.
Sunly asutaja: tõehetk energiaturul tuli ootamatult
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.
Taastuvenergiaettevõtte Sunly üks asutajatest Martin Kruus rõhutas konverentsil Äriplaan, et ettevõte on alles oma tee alguses ja oma väärtust tuleb investoritele tõestada, ent ollakse tahtmist täis lähiajal kaks korda kasvada.