• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Üllatav pakkumine Siberist

  Ka?purin pakub Balti Laevaremonditehasele know-how'd, millega on võimalik tema sõnul kogu tuumajaamade ja fossiile põletavate elektrijaamade toodang lihtsalt asendada praegu tõrjutud alternatiivselt toodetud elektriga.
  Ka?purin kirjeldab oma kodulinnas Novosibirskis juba töötavat 25kilovatist seadet, mille turbiin asub keskkütte ülekandetrassis ning käivitub keskküttevee liikumisest. Seade annab voolu kuuele korterile,» lisab ta.
  Teine seade kujutab endast paljude labadega torujat turbiini, mille abil saab muuta jõevoolu või merehoovuse elektrienergiaks loodust kahjustavaid ja kalleid tamme ehitamata. Ka?purin kinnitab, et ta on välja töötanud tuulegeneraatori, mis käivitub tuulekiirusel 3 meetrit sekundis, erinevalt Läänes toodetavatest generaatoritest, mis vajavad kaks korda kiiremat tuult.
  Ka?purinil on majandusteadlase akadeemik Mihhail Bron?teini toetus, kes sõlmis leiduriga kokkuleppe Eestis tegutseva Vene Akadeemilise Seltsi nimel.
  Ka?purini pruunides silmades süttib õel tuluke ja ta kasutab kibedamaid väljendeid Venemaal levinud poliitilisest sõnavarast, kui räägib oma kodumaa energiasüsteemi juhtidest. «Venemaa energeetikamonopoli juhid takistavad loodussõbralike tehnoloogiate arendamist, mis sunnib meid oma teadmisi välismaale müüma,» ütleb ta.
  Balti Laevaremonditehase tehnikadirektori Valeri Kovalenko sõnul läheks Ka?purini idee järgi valmistatud 500kilovatise elektriseadme valmistamine maksma ligi 36 miljonit krooni, mis on liiga kallis, et ära tasuks.
  «Lääneriikides on alternatiivenergia elektri kõrgete hindade tõttu popp,» selgitab Kovalenko. «Kuid ma pole näinud ühtegi Ka?purini töötavat seadet ning ei riski üksnes huvitava idee nimel ebakindlasse projekti investeerida.»
  Eesti energeetikakorüfee akadeemik Ilmar Öpik avaldab Ka?purini ideede suhtes kahtlust. «Paljude leidurite puhul ilmneb kurbloolisus, et midagi logiseb nende pakutavates lahendustes,» ütleb Öpik mõtlikult. «Idee elektriseadmest soojatrassil tundub hoopis naljakas, sest see sööb ju trassis kogu energia ära ja katlamaja vajab lisavõimsust.»
  Eesti--Vene Ettevõtjate Koja juht Oleg Karpikov seevastu usub Ka?purini idee äriedusse -- ta sõlmis Siberi leiduriga eelmisel nädalal lepingu aktsiaseltsi Rahvusvaheline Energeetikaagentuur asutamiseks, et alustada elektriseadmete tootmist Eestis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Hans H. Luige trükikoda saab uue juhi
Möödunud suvel Hans H. Luige kätte läinud trükikoda Printall saab 23. mail uue juhi, trükikoda alates 2000. aastast juhtinud Andrus Takkin taandub juhtimisest ja lahkub ettevõttest, teatas ettevõte.
Möödunud suvel Hans H. Luige kätte läinud trükikoda Printall saab 23. mail uue juhi, trükikoda alates 2000. aastast juhtinud Andrus Takkin taandub juhtimisest ja lahkub ettevõttest, teatas ettevõte.
Raadiohommikus: veresaun börsidel, restoraniäri eluspüsimine ja nõuanded ettevõtjale
Esmaspäevases hommikuprogrammis võtame luubi alla investorite otsused veresauna ajal aktsiaturgudel, räägime restoraniäri hakkamasaamisest järjekordses kriisis ja anname nõu, kuidas heitlikul ajal äriprotsesse ümber korraldada.
Esmaspäevases hommikuprogrammis võtame luubi alla investorite otsused veresauna ajal aktsiaturgudel, räägime restoraniäri hakkamasaamisest järjekordses kriisis ja anname nõu, kuidas heitlikul ajal äriprotsesse ümber korraldada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.