Toomas Truuverk • 28. oktoober 1999 kell 22:00

Turg kosus pärast langusperioodi

Pärast mitmepäevast langussuunas liikumist läbisid aktsiate hinnad Tallinna börsil eile korrektsiooni. ÄP indeks kerkis väheaktiivses kauplemises, kus börsisüsteemi päevakäive oli kõigest 5,2 miljonit krooni, 1,5%, 275,43 punktile.

Lisaks puht-tehnilistele ja psühholoogilistele põhjustele toetas Tallinna börsi eile ka USA dollari tugevnemine. Otseselt mõjutas see Telekomi aktsiat, mille hind Londoni börsil kerkis ümberarvutatult 79,55 kroonile ehk kolmapäeva õhtuga võrreldes 1,7%. Dollarites noteeritud hind kerkis aga vaid 0,3%. Kuigi Tallinnas läbis Telekomi aktsia eile samuti korraliku ligi 2protsendise tõusu, jäi sulgemishinnaks siiski vaid 78,5 krooni ehk 1,05 krooni vähem kui Londonis.

Päris kummalisi pöördeid on võtmas Tallinna Külmhoone juhtum. Kuna tehingu osapooled vaikivad, tuleb kasutada informatsiooni, mis liikvel on. Leedu ajakirjanduses väidetakse, et Külmhoone suuromanikud said oma 86,6% aktsiate vastu KPCs 25%se osaluse.

Kui see tõesti nii peaks olema, siis on tehingu osapooltel tõesti, mida varjata, sest hinnates väga ligikaudselt KPC ja 86,6% Tallinna Külmhoone turuväärtusi suhtega 1:3, võiks Külmhoone endiste tuumikomanike osalus KPCs pärast tehingut kujuneda ca 75%seks.

Praegust turu ükskõiksust näitab päris hästi eilne pea olematu kauplemishuvi üleeile õhtul oma 9 kuu majandustulemused avaldanud Tallinna Kaubamaja aktsia suhtes -- registreeriti üks tehing 3036 kr väärtuses. Kuigi majandustulemustes midagi väga üllatavat ei olnud (nii käive kui ka kasum püsisid eelmise perioodiga samal tasemel), oleks oodanud investoritelt siiski elavamat reaktsiooni, sest mõned neist eeldasid kindlasti paremaid tulemusi, teised jälle halvemaid.

Täna või esmaspäeval on III kvartali konsolideeritud majandustulemuste avaldamist oodata Normalt.

Hetkel kuum