Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Väikefirma valik ? õigel platvormil tarkvara

  Selleks, et valida õiget majandustarkvara, on vaja teada, millisele ettevõttele on tarkvara mõeldud, milline platvorm valida ja mida on Eesti turul saada.
  Milline on väikeettevõte? Selles küsimuses on olemas teatavaid eriarvamusi, kuid viimastel aastatel on need seisukohad Eestis ühtlustunud. Lähtuda saame kolmest põhinäitajast:
  - töötajate arv 20?100;
  (raamatupidamis)programmi kasutajate arv 3?10;
  käive 10?75 miljonit krooni.
  Selline klassifikatsioon on tinglik, kuid annab enamikule selle grupi ettevõtetele võimaluse määratleda, milliste programmidega tutvumist alustada.
  Millised on tehnoloogilised platvormid? Võime need jagada kaheks:
  - fail-serverlahendused
  klient-serverlahendused.
  Need kaks gruppi erinevad teineteisest eelkõige süsteemi andmete teenindamise jõudluse ja võrgus töötamise stabiilsuse poolest. Klient-serverlahendid tagavad ka hea andmete samaaegse kasutuse ostetud litsentside ulatuses. Samas tuletan meelde Tiiu Lumbergi ja Priit Raspeli ühes 1996. aasta artiklis väljendatud seisukohta, mis on ajakohane ka täna: ?Kui turul pakutav rakendustarkvara öeldakse olevat klient-serverplatvormil, on oluline, kas ta toetub nimeka tootja soliidsele alussüsteemile. Kui mitte, võib olla tegemist firma enda loodud serveritarkvaraga ? siin tuleb ostjal arvestada tulevikus suletuse ja suuremate riskidega.?
  Milliseid tooteid pakutakse?
  - Finantsraamatupidamine. Fail-serverlahendustest on Eestis esindatud VERP, SAF, Taavi, RV-Soft jt. Klient-serverlahendustest on esindatud Tresoor, Office 2 ja Hansa Raama. Uutena vajavad märkimist veel ACCPAC Internationali tooted ACCPAC Discovery ja Small Business Series. Nendest Tresoori ja ACCPACi tooted toimivad SQLi andmebaasil. Office 2 ja HansaRaama kasutavad tootjafirmas väljaarendatud andmebaasisüsteemi.
  Kulude arvestus. Väikefirmade raamatupidamisprogrammide standardkomplektis üldjuhul tootmiskulude arvestust pole, kuigi suuremates Eesti väikefirmades (töötajaid 50?100, kasutajaid 6?10) oleks neid vaja. Kulude arvestamise tarkvara on tulenevalt protseduuride automatiseerimise keerukusest korporatiivtaseme tarkvara ja vastava hinnaga.
  Finantsplaneerimine. Väikefirmal on võimalus kasutada Primavista uusi programme, mille hinnad on alates septembrist väikefirmadele sobivad.
  Muu majandustarkvara. Spetsiaalselt väikefirmale muud majandustarkvara meil praktiliselt müügil pole. Kuid edukamad saavad kasutada korporatiivtaseme spetsiaaltarkvara, ka müügianalüüsi ja kliendihaldust.
  Autor: Arvi Kärner
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
USA kolmanda kvartali majanduskasv hinnati esialgsest kõrgemaks
USA kolmanda kvartali majanduskasv tuli teise hinnangu järgi kõrgem, kui esialgu hinnati, kuid järgmise aasta majandussurutise riskid on tõusnud, vahendab Reuters.
USA kolmanda kvartali majanduskasv tuli teise hinnangu järgi kõrgem, kui esialgu hinnati, kuid järgmise aasta majandussurutise riskid on tõusnud, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.