Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rask lubab tasuta õiguskaitse jätkumist

  Valitsus otsustas eile justiitsministeeriumile eraldada 2 miljonit krooni riigi poolt tasutava õigusabi kulude katteks, mis on vähem kui pool taotletud 4,43 miljoni kroonisest summast. Tänavu kaheksa kuuga on tasuta õigusabiks eelarves ettenähtud 13,27 miljonist kroonist juba 12,2 miljonit krooni ära kasutatud.
  Raski sõnul oli valitsuse reservist taotletud summa arvestuslik ning tulenes sellest, et tänavu on tasuta õigusabiks kulunud keskmiselt 1,5 miljonit krooni kuus. Rask lisas samas, et eraldatud summaga aasta lõpuni välja ei tule.
  ?Mis parata, see on kohtumõistmise kiirenemise varjukülg,? ütles Rask, viidates kahele kulu kasvu komponendile ? kohtulahendite arvu suurenemisele ning isikute arvu kasvule, kes pole võimelised kohtus kaitse eest tasuma.
  Kuna justiitsministeerium ei saanud taotletud summat, siis jääb Raski sõnul võlgnevus järgmise aasta eelarvesse. Samas on eelarves ligi 600 000kroonine jääk eelmisest aastast.
  Raski hinnangul oleks tegelikult vaja kohtumenetlust veelgi kiirendada, mis omakorda nõuaks veelgi lisaressursse.
  Advokatuuri juhatuse peasekretäri Rein Kiviloo sõnul võimaldab lisaraha osaliselt välja maksta advokaatide töötasusid ja kustutada vanu võlgu. ?Hea, et niigi palju tuli,? tõdes Kiviloo. ?Põhimõtteliselt on meil praegu kõik raha otsas.?
  Kiviloo sõnul oli juba aasta alguses selge, et riigi poolt tasutavaks õigusabiks määratud 13,3 miljoni krooniga tänavu välja ei tule. Eelmisel ja üle-eelmisel aastal ulatus näiteks vastav summa 18 miljoni kroonini. ?Kuritegevus pole meil nii palju vähenenud, samuti pole kohtumõistmine kiirenenud ? lihtsalt raha on vähem,? märkis ta.
  Viimastel aastatel on kasvanud tasuta õigusabi kasutamine tsiviil- ja haldusasjade korral, kriminaalasjade puhul tuleneb tasuta kaitse tagamine niikuinii põhiseadusest.
  Raski sõnul on see üldeuroopalik lähenemine, et vähekindlustatud elanikkonnakihile tagatakse õiguskaitse ka tsiviilvaidluses. Samas on see ministri sõnul tsiviilasjade korral ikkagi riigi antav krediit ning raha peab tulema süüdimõistetult tagasi. ?Minu nägemus on selline, et kogu määratud kaitse raha tuleks ühest fondist, mida võiks vaadata kui krediteerimisfondi,? märkis Rask.
  Kiviloo hinnangul on inimesed viimasel ajal ilmselt muutunud ka teadlikumaks sellest, et neil on tsiviilvaidluse korral õigus maksejõuetuse korral taotleda tasuta kaitset.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ettevõtlusminister Järvan: elektri hinna tõus ei mõjuta eriti ettevõtteid
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Kristjan Järvani sõnul moodustavad energiakulud ettevõtete kogukuludest vaid paar protsenti. Põhjused, miks paljud firmad praegu raskustes on, on Järvani hinnangul hoopiski muud.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Kristjan Järvani sõnul moodustavad energiakulud ettevõtete kogukuludest vaid paar protsenti. Põhjused, miks paljud firmad praegu raskustes on, on Järvani hinnangul hoopiski muud.
Andre Nõmm: kõrged hoiuse intressid ilma kapitalijuhtimiseta on kui rattasõit ilma kiivrita
Suuremate hoiu-laenuühistute tegevus on üsna sarnane pankade tegevusega, sestap peaksid neile ka samasugused reeglid kehtima, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm asutuse blogis.
Suuremate hoiu-laenuühistute tegevus on üsna sarnane pankade tegevusega, sestap peaksid neile ka samasugused reeglid kehtima, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm asutuse blogis.
Vene toornafta tarned Euroopasse on kuhtunud
Juba enne täna jõustunud Euroopa Liidu keeldu Vene nafta impordile meritsi kukkusid Vene nafta tarned Euroopasse veerand miljoni barrelini päevas.
Juba enne täna jõustunud Euroopa Liidu keeldu Vene nafta impordile meritsi kukkusid Vene nafta tarned Euroopasse veerand miljoni barrelini päevas.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Omniva avas tuleviku postkontori
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.

Olulisemad lood

Venemaa analüüsib, kuidas reageerida nafta hinnapiirile Zelenskõi: hind sobib Venemaale
Venemaa ei nõustu toornafta hinna ülempiiriga 60 dollarit barreli kohta, milles Euroopa Liit kokku leppis, vahendas riiklik uudisteagentuur Tass Kremli pressiesindajale Dmitri Peskovile viidates.
Venemaa ei nõustu toornafta hinna ülempiiriga 60 dollarit barreli kohta, milles Euroopa Liit kokku leppis, vahendas riiklik uudisteagentuur Tass Kremli pressiesindajale Dmitri Peskovile viidates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.