• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rask lubab tasuta õiguskaitse jätkumist

  Valitsus otsustas eile justiitsministeeriumile eraldada 2 miljonit krooni riigi poolt tasutava õigusabi kulude katteks, mis on vähem kui pool taotletud 4,43 miljoni kroonisest summast. Tänavu kaheksa kuuga on tasuta õigusabiks eelarves ettenähtud 13,27 miljonist kroonist juba 12,2 miljonit krooni ära kasutatud.
  Raski sõnul oli valitsuse reservist taotletud summa arvestuslik ning tulenes sellest, et tänavu on tasuta õigusabiks kulunud keskmiselt 1,5 miljonit krooni kuus. Rask lisas samas, et eraldatud summaga aasta lõpuni välja ei tule.
  ?Mis parata, see on kohtumõistmise kiirenemise varjukülg,? ütles Rask, viidates kahele kulu kasvu komponendile ? kohtulahendite arvu suurenemisele ning isikute arvu kasvule, kes pole võimelised kohtus kaitse eest tasuma.
  Kuna justiitsministeerium ei saanud taotletud summat, siis jääb Raski sõnul võlgnevus järgmise aasta eelarvesse. Samas on eelarves ligi 600 000kroonine jääk eelmisest aastast.
  Raski hinnangul oleks tegelikult vaja kohtumenetlust veelgi kiirendada, mis omakorda nõuaks veelgi lisaressursse.
  Advokatuuri juhatuse peasekretäri Rein Kiviloo sõnul võimaldab lisaraha osaliselt välja maksta advokaatide töötasusid ja kustutada vanu võlgu. ?Hea, et niigi palju tuli,? tõdes Kiviloo. ?Põhimõtteliselt on meil praegu kõik raha otsas.?
  Kiviloo sõnul oli juba aasta alguses selge, et riigi poolt tasutavaks õigusabiks määratud 13,3 miljoni krooniga tänavu välja ei tule. Eelmisel ja üle-eelmisel aastal ulatus näiteks vastav summa 18 miljoni kroonini. ?Kuritegevus pole meil nii palju vähenenud, samuti pole kohtumõistmine kiirenenud ? lihtsalt raha on vähem,? märkis ta.
  Viimastel aastatel on kasvanud tasuta õigusabi kasutamine tsiviil- ja haldusasjade korral, kriminaalasjade puhul tuleneb tasuta kaitse tagamine niikuinii põhiseadusest.
  Raski sõnul on see üldeuroopalik lähenemine, et vähekindlustatud elanikkonnakihile tagatakse õiguskaitse ka tsiviilvaidluses. Samas on see ministri sõnul tsiviilasjade korral ikkagi riigi antav krediit ning raha peab tulema süüdimõistetult tagasi. ?Minu nägemus on selline, et kogu määratud kaitse raha tuleks ühest fondist, mida võiks vaadata kui krediteerimisfondi,? märkis Rask.
  Kiviloo hinnangul on inimesed viimasel ajal ilmselt muutunud ka teadlikumaks sellest, et neil on tsiviilvaidluse korral õigus maksejõuetuse korral taotleda tasuta kaitset.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
S&P 500 aktsiaindeks tõusis uude ajaloolisse tippu
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 tõusis täna ettevõtete head majandustulemuste tõukel 0,3%, jõudes uude ajaloolisse tippu: 4549,78 punkti.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Selgusid aasta töösturi nominendid
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.
Neljandat korda toimuvale aasta töösturi konkursile esitati tänavu kokku kaheksa kandidaati, kellest finaali pääsesid Siiri Lahe, Taavi Madiberk ja Hannes Lilp.