Ülo Toomsalu • 17. november 2000 kell 6:13

Äri tegemine Venemaaga on taandunud transiidile

Eesti ärisuhted Venemaaga on viimase paari aasta jooksul taandunud põhiliselt transiitvedudele, muus osas ei ole majandussuhted eriti aktiivsed, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Transiidi vallas on koostöö aktiivne,' kinnitas Suurettevõtjate Assotsiatsiooni tegevdirektor Jaak Saarniit. Muus osas kahanes kaubavahetus pärast 1998. aasta Vene kriisi oluliselt ja peale transiiti tuleb tükk tühja maad, lisas ta.

'Venemaaga on keerulisem äri ajada kui Läti või Leeduga, seda kasvõi riigi suuruse tõttu,' nentis Saarniit. Samas on Eesti ärimehed vitsad kätte saanud ja kogemus on meil seega olemas, ära ei tohiks Venemaa turgu igal juhul unustada, lisas ta.

Piimatooteid Venemaale vedava piimatööstuse Lacto juhatuse esimees Yaqub Haidari ütles, et Venemaaga äri ajamisel ei ole ettevõtte päritolu takistuseks. 'Eesti toodete kvaliteeti usaldatakse ja ärikultuuri samuti,' kinnitas Haidari. Tema sõnul on piimatoodete müük Venamaale viimase paari aasta jooksul kõvasti väheneud, sest Eesti tooteid ei teata enam nii hästi kui varem.

Varem inimesed teadsid näiteks Eesti hapukoort, nüüd mäletavad seda ainult vanemad inimesed, märkis ta. Eesti kaupade turuosa on tema sõnul üle võtnud Hiina sarnased ja vähem kvaliteetsed tooted.

Hetkel kuum