23. november 2000 kell 22:00

Kas olümpiakomitee peaks valima presidendi täna?

Olümpiakomitee presidendi valimist ei peaks edasi lükkama. See segadus, mis on spordi ümber tekkinud, tuleb kainelt ära lahendada. Võib kaua jahuda selle ümber, kas presidendi valimine reedel on juriidiliselt korrektne või mitte. Kui täiskogu reedel arvab, et president tuleks valida, siis nii see ka on.

Ühe vastuargumendina tuuakse seda, et on ainult üks kandidaat, Tiit Nuudi, ja teistel ei olnud aega või võimalust kandideerida. Mina vaataksin probleemi hoopis Eesti Spordi Keskliidu mätta otsast, mida ma juhin.

Olümpiakomitee ja keskliidu ühendamine on ammu ära otsustatud ja seda on toetanud spordi funktsionäärid ning sportlased. Olümpiakomitee täiskogu peab täitevkomiteed volitama neid liitumiskõnelusi pidama.

Kui liitumine saab teoks, siis tekib Eestis uus katusorganisatsioon ja tuleb ka organisatsioonile juhi valimine. Reedel valitav uus president ja olümpiakomitee uus täitevkomitee ülesanne on see liitumine läbi viia. Kõige varem saab uus organisatsioon tegevust alustada 1. jaanuaril 2002.

Mina kui riigikogu liige lähtun seadustest ja olümpiakomitee põhikirjast. Vastavalt mittetulundusühingute seadusele peavad päevakorras olema need punktid, mida üldkogu arutab.

Reedel toimuva olümpiakomitee täiskogu istungi päevakorras ei ole mitte kõiki neid punkte, mida presidendivalimised eeldavad. Ühe punktina peaks olema kirjas põhikirja muutmine, sest vastavalt põhikirjale valitakse olümpiakomitee president neljaks aastaks.

Juriidilised aspektid välistavad üldse sellise võimaluse, et reedel saaks olümpiakomitee täiskogu presidenti valida.

Kui rääkida emotsionaalselt, siis sportlaste ja olümpialiikumise puhul kehtib selline lause, et tähtis on osavõtt, mitte võit. Sellisest seisukohast soovivad Eesti sportlased lähtuda ka olümpiakomitee töös osalemisel. Põhimõtteliselt saab muidugi ka homme valida presidenti, aga see tähendab, et tuleb eirata seadusi.

Hetkel kuum