Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Peoteenindajate kiire aeg
?Detsembrikuu lõime lukku juba oktoobris,? ütleb peoteenindust pakkuva Fee tegevjuht Raimo Saaremets. Sama kurdavad teisedki catering-teenindust pakkuvad firmad. Jaanuaris on üksikud päevad veel vabad, kuid needki enamasti nädala keskel. Peoteenindajate aasta viimase kuu käive on kaks kuni kolm korda suurem kui tavaliselt.
?Praegu on õige aeg hakata mõtlema juba järgmise aasta jõulupeo peale,? leiab Eestis esimesena pidulikke vastuvõtte teenindama hakanud firma Frens Catering teenindusjuht Inga Brandmeister. Eriti kehtib see suuremate stiilipidude kohta, mis vajavad erilisi ruume ja pikemat ettevalmistust. Sellise suurema, tuhande inimese jaoks mõeldud peo peale kulub teenindajail tavaliselt terve päev, väiksemaid võib teha päevas kuni kaheksa, selgitab Brandmeister. Selle aasta viimasest kuust meenub tal kaks huvitavat stiilipidu, mõlema tellijaks ehitusfirmad. Üks neist järgis Hispaania stiili, teine kajastas Ameerika 20?50ndaid aastaid, kusjuures üks tund võrdus kümne aastaga. Eriti eksootilisena mõjus aga ühe firma tellitud rannapidu kuumal liival. Liiv oli kuhjatud suurde halli, mis seest hästi kuumaks köetud.
Odavaima jõulupeo glögi, puuviljade ja väikeste suupistetega saab Frensist tellida saja krooniga inimese kohta, erimenüüga stiilipeod on muidugi kallimad.
Catering Service OÜ tegevjuht Marko Meigas ütleb, et suured firmavastuvõtud on üsna sarnased, olgu need siis jaanipäeval või jõulude eel. Jõulumeeleolu saamiseks piisab verivorstist, mis on küll praegu vist kohustuslik roog igal laual. Catering Service pakub glögi asemel kuuma teed rummiga, mis maitseb vähemalt sama hästi ja pole veel jõudnud inimesi ära tüüdata. Tagasihoidlik jõulupidu firma oma ruumides, kus süüa-juua piisavalt, läheb maksma vähemalt 300 krooni inimese kohta. Suurema vastuvõtu eest koos eeskava ja ansambliga tuleb välja käia aga tuhat krooni ja rohkemgi inimese pealt.
Viimastest tegemistest on Meigasel meeles Ungari presidendi vastuvõtt Kadrioru lossis. Kaks päeva juhatas ettevalmistusi Ungari ühest esindushotellist kohale sõitnud kokk. Ametlikke vastuvõtte, kus protokoll kõik täpselt paika paneb, on Meigase sõnul lihtsam korraldada. Hästi tulevad aga välja ka mingit aastatetagust stiili järgivad peod. Näiteks riietuvad teenindajad vahel Kadrioru lossi tarvis barokiaja rõivastesse, Tallinna raekojas võib neid aga keskaegses rüüs kummardamas näha. Samas on Maardu mõisas nähtud kelnereid ka vene talupoja puhvpükstes.
Ekstreemsete pidude korraldajana tuntud Fee tegevjuht Raimo Saaremets ütleb, et talle meeldib lahendada keerulisi juhtumeid, nagu näiteks toitlustamine jäärajasõidu karmides tingimustes või siis pidu Vene sõjaväest maha jäetud tankitõrje varjendites. Raskeim ülesanne oli firmale Metallica meeskonna söötmine, kus enne tuli läbi lugeda 20 lehekülge juhiseid ja hiljem ka nende järgi toimida.