Kaivo Kopli • 11 aprill 2001

Eesti ei tea, mida langustsüklis teha

Eesti Panga asepresidendi Märten Rossi sõnul ei ole Eestil kogemusi, mismoodi mõjutab siinset majandust globaalne majanduskasvu aeglustumine.

?Iseenesest ei tohiks maailmamajanduse nõrgenemine olla meile suureks probleemiks. Kui ulgumerel tuleb torm, siis sellega peab arvestama ning oma laeva vastavalt ehitama. Torm ei pruugi laeva uputada, kuigi põhja võivad minna ka suured tankerid,? rääkis Ross.

Kuid prognooside tegemine on tema sõnul siiski keeruline, kuna Eestil puudub aeglustumistsükli kogemus. Aasia ja Vene kriisi aegseid probleeme ei saa tänastega võrrelda, sest tollal oli Euroopa siiski tõusuteel ja USA majandus tugev. ?Me tegelikult ei teagi, kuidas maailma majanduskonjunktuur meid mõjutab, sest sellises tsüklis nagu praegu ei ole me olnud,? ütles Ross.

?Väliskeskkond on tõesti halvenenud. Ja kuigi veel ei ole üheseid ja selgeid signaale, kuidas ja kui palju see Eestit mõjutab, on see tõenäoliselt peamine lähiaja majandusarenguid mõjutav riskifaktor,? tõdes Ross.

Hetkel kuum