Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Käibemaksuseaduse mõju

  Eilses Äripäevas käsitlesin uue käibemaksuseaduse kehtima hakkamisega kaasnevaid muudatusi, mis suurendavad maksukoormust (vt Käibemaksuseaduse mõju ). Täna on vaatluse all maksukoormust vähendavad muudatused.
  Uues käibemaksuseaduses kaotatakse ära mitmed ebaõiglased sätted, mis tekitavad praegu ettevõtjatele käibemaksu kumulatsiooni.
  Sisendkäibemaksu mahaarvamisel kaotatakse sularahas tasutud arvetega seotud piirang. Ettevõtjal on õigus oma käibemaksukohustusest maha arvata kõikidelt ettevõtluse tarbeks soetatud kaupadelt ja teenustelt tasumisele kuuluv käibemaks, olenemata sellest, millal ja kuidas ta müüjale arve tasub. Loomulikult, kui on tegemist fiktiivse tehinguga, ei saa käibemaksu maha arvata ja tuleb arvestada muude seadusest tulenevate võimalike sanktsioonidega.
  Uue seaduse kohaselt lubatakse sõiduauto soetamisel ja kapitalirendile võtmisel maha arvata 2/3 sisendkäibemaksust. Kui ettevõtja kasutab sõiduautot teenuste osutamiseks, siis lubatakse käibemaksu maha arvata täies ulatuses. Praegune seadus teatavasti ei luba sõiduauto soetamisel käibemaksu üldse maha arvata. Samasugune muudatus on tehtud ka autokütuse osas (vt § 21 lg 2). Osundatud sätte pinnalt tekkinud terminoloogilistest probleemidest lähemalt järgmises artiklis. Uue seaduse koostamisel lähtuti oletusest, et umbes 1/3 ulatuses kasutatakse sõiduautosid erasõitudeks, seetõttu võib väita, et osaline käibemaksu mahaarvamine välistab omatarbelt tekkiva käibemaksukohustuse (vt § 3 lg 1 p 2). Samas tuleb meeles pidada, et kasutusrendi maksetelt võib küll täies ulatuses käibemaksu maha arvata, kui aga sõidukit kasutatakse erasõitudeks, siis tuleb hakata maksma erasõitude turuhinnalt uuesti käibemaksu.
  Uus seadus lubab maha arvata töölähetuse majutuskuludelt tasutud käibemaksu (§ 21 lg 1), praeguses seaduses on keelatud käibemaksu mahaarvamine mistahes majutuskuludelt.
  Kui kauba soetamisel ei lubata sisendkäibemaksu maha arvata, siis vabastatakse kauba edasimüük käibemaksust (§ 18 lg 2 p 4). Praeguses seaduses sellist vabastust ei ole ning seetõttu maksustatakse näiteks sõiduautode müüki kumulatiivse käibemaksuga, mis on ääretult ebaõiglane ettevõtja suhtes. Maksuvabastusega seotud üleminekuprobleemidest kirjutan lähemalt järgmises artiklis.
  Uus seadus annab valikuõiguse kinnisvaratehingute maksustamisel (§ 18 lg 3). Valikuõigus puudutab nii kinnisasjade ja ehitiste võõrandamist kui kasutada andmist (nii üüri, renti kui kasutusvaldust). Praegu on eluruumide üürileandmine maksuvaba, äripindade renti aga maksustatakse. Kui müüja otsustab edaspidi maksuvabastuse kasuks, siis kaotab ta ka õiguse ehitus- ja remonditöödega seotud sisendkäibemaksu mahaarvamisele. Maksuvabastust on kasulik rakendada siis, kui ostja või üürnik on eraisik, riigiasutus või maksuvaba käibega ettevõtja (nt pank), sest sellisel juhul jääb kinnisvara müüja loodud lisandväärtus maksuvabaks.
  Käibemaksu lisamine on aga hädavajalik selliste tehingute puhul, kus ostjaks või üürnikuks-rentnikuks on teine ettevõtja, kes kasutab ehitist oma maksustatava käibe tarbeks ning saab seetõttu kogu makstud käibemaksu oma käibemaksust maha arvata.
  Uues seaduses pakutav valikuõigus elimineerib näiteks kumulatsiooniefekti pooleliolevate ehitiste müügil, mis on tingitud praeguse käibemaksuseaduse reeglitest.
  Uue seaduse kohaselt ei loeta käibeks ning ei maksustata käibemaksuga kuni 50kroonise väärtusega reklaamkingituste ja tootenäidiste tasuta üleandmist (§ 3 lg 2 p 8). Maksuvabastuse eeldus on kauba üleandmine ettevõtluse huvides.
  Uues seaduses on täiustatud käibemaksu eriskeeme kasutatud kaupade, kollektsiooniesemete ja kunstiväärtuse müügil (§ 34 ja 35). Eriskeemide eesmärk on kumulatsiooniefekti vältimine tehingutes, kus tarbija paneb müüki kasutatud kauba, mille ostmisel ta on juba käibemaksu maksnud. Üldise korra kohaselt peaks ettevõtja sellise kauba edasimüügil või komisjonimüügil lisama käibemaksu kogu kauba hinnale. Selle tulemusena muutuks see kaup konkurentsivõimetuks, sest hinna sees on osaliselt mitmekordne käibemaksukohustus.
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
JPMorgan, Citigroup ja Wells Fargo avaldasid tulemused: investorid on pettunud
JPMorgan Chase, Citigroup ja Wells Fargo alustasid esimesest kvartalit varieeruvate majandustulemustega, mis pani aktsiahinnad langema.
JPMorgan Chase, Citigroup ja Wells Fargo alustasid esimesest kvartalit varieeruvate majandustulemustega, mis pani aktsiahinnad langema.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikelinna vinoteek ootab konkurente
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Parvel Pruunsild annetas Isamaale 100 000 eurot
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Tarbimise jalajälge vähendavad ettevõtted, tarbijad ise aga suurendavad
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.