Jaapan tahab deflatsiooni asemel inflatsiooni

06. november 2001, 12:27

Jaapanlased on väsinud deflatsioonist, mis paljude kohalike majandusteadlaste arvates pidurdab majanduse arengut. Deflatsioon võimutseb Jaapanis juba kaks aastat ja üha enam parlamendisaaadikuid, majandusteadlasi ja valitsuse liikmeid nõuavad Jaapani Pangalt palju otsustavamaid samme, mis suudaks sellele lõpu teha, kirjutab Wall Street Journal.

Parlament kavatseb isegi vastu võtta seaduse, mis sunnib keskpanka tegema majandust stimuleerivaid otsuseid. Pank peab selle järgi seadma eesmärgiks kindlaks tähtajaks saavutada teatud inflatsiooni tase. Liberaaldemokraatide seaduseelnõu järgi peaks see toimuma kooskõlas rahandusministeeriumiga.

Praegu on aastane deflatsioon Jaapanis 1,5 protsenti. Ühe seaduseelnõu autoritest, liberaaldemokraat Kozo Yamamoto, arvates oleks normaalne inflatsioon 2 protsenti aastas. Jaapani rahandusminister Masajiyouro Siokawa on samuti avaldanud arvamust, et on hädavajalik stimuleerida hindade tõusu.

Praegu Jaapani Pank keeldub eesmärgiks võtmast inflatsiooni tekitamist, kartes, et see kasvab hüperinflatsiooniks. Seaduseelnõu vastased väidavad ka, et need meetmed annavad tugeva löögi keskpanga sõltumatusele, mis alles 3 aastat tagasi väljus rahandusministeeriumi alluvusest.

Euroopa Keskpank soovib inflatsioonitaset 2% aastas, mais oli see 3,4 %, septembris 2,5%.

<#Vedomosti=http://www.vedomosti.ru/stories/2001/11/06-41-03.html>

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing