Ülo Toomsalu • 8. november 2001 kell 5:58

Maksuamet uurib GIBBi tegevust

Maksuamet uurib Eesti Raudtee erastamisnõustaja GIBBi tegevust, mille taga võib olla Briti firma soovimatus talle tasutud 75 miljoni krooni suuruselt nõustamistasult Eesti riigile makse maksta, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Teatud mõttes peab selline informatsioon paika, kuid ma ei saa praegusel hetkel palju pikemalt sellest rääkida,? ütles maksuameti peadirektor Aivar Sõerd. Tema sõnul on Tallinna juriidiliste isikute maksuamet juba mitmeid kuid tegelenud faktide kogumisega. ?Praegu maksuameti poolt kogutud materjal pole nii tugev, et GIBBile saaks nõude esitada,? tunnistas Sõerd.

GIBBi projektijuht Jeremy Hazzledine ütles Eesti Päevalehele, et kuna GIBBi näol on tegu Briti ettevõttega, mis on registreeritud Inglismaal, siis maksab nõustaja ka makse tulenevalt oma asukohariigist. Tema sõnul ei pea GIBB maksma makse kahes riigis. ?Ma usun, et Eesti maksuameti juurdlus on protseduur, mille tulemusena jõutakse arusaamisele, et kõik on seaduslik ja nõuetekohane,? rääkis Hazzledine.

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liige Vello Vallaste ütles, et kui GIBB tegutses Eesti Raudtee nõustajana Eestis ning tal oli siin püsiv tegevuskoht, siis peaks ettevõte ka Eesti riigile makse maksma. Samas on Vallaste sõnul võimatu öelda, kui palju peaks GIBB nõustamistasuna saadud 75 miljonist Eesti riigile maksma. ?Seda ei saa niimoodi arvutada, kuna tegu on äärmiselt keeruliste arvutustega,? nentis Vallaste.

Maksuameti juriidilise osakonna juhataja asetäitja Maret Ambur ütles, et maksuamet kontrollib ka erastamisagentuuri maksude tasumise õigsust. ?Kas ka mingi nõue revisjoni tulemusena esitatakse, on vara öelda. Praeguse materjali põhjal me nõuet esitada ei saa,? rääkis Ambur.

Hetkel kuum