Rahandusministeerium: head uudised tööturu alal eeldatavasti kaua ei kesta

ÄP Online 26. november 2001, 00:00

Siiski on maailmamajanduse olukorrast kõige otsesemalt sõltuval tegevusalal ? töötlevas tööstuses ? hõivatute arv juba märgatavalt vähenenud, jätkas Toll.

Võib eeldada, et varsti toimub hõive langus ka majanduses tervikuna, sest tavaliselt reageeribki tööturg kogu majanduse arengutele väikse viitajaga. Lisaks madalale välisnõudlusele on oodata ka sisenõudluse alanemist, mistõttu ettevõtetes on surve kulude kokkuhoiule, et püsida konkurentsivõimelisena. Seetõttu võivad nad vähendada töötajate arvu.

Hõivatute arv oli käesoleva aasta III kvartalis 626 100, töötuid oli 85 200. Töötuse määr oli 12, mis on väiksem kui eelmisel aastal samal ajal (12,9). Samas on aga heitunud inimeste (isikud, kes on loobunud tööotsingutest, sest ei usu töö leidmise võimalusse) arv jätkuvalt kasvanud, ulatudes rekordilise 31 900 inimeseni.

Positiivse märgina on märgatavalt suurenenud noorte hõive, samal ajal on veidi kasvanud ka noorte töötute hulk. Siiski on tegemist peamiselt sesoonsusega, sest III kvartalis alati kasvab noorte aktiivsus.

Piirkonniti oli töötuse määr III kvartalis jätkuvalt suurim Kirde-Eestis (15), kuid on märksa madalam kui eelmisel aastal. Veidi üllatuslikult oli töötuse määr väikseim Lõuna-Eestis (11,1), sest varem on üldjuhul olnud tegemist Kirde-Eesti järel probleemseima piirkonnaga. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes on töötuse määr suurenenud vaid Põhja-Eestis.

Nagu rahandusministeerium ka eeldas, ei ole töötlev tööstus suutnud jätkata hõive peamise kasvumootorina. Vastupidi ? sellel tegevusalal on hõivatute arv eelmise aastaga võrreldes vähenenud 6400 inimese võrra.

Sama palju on vähenenud hõive ka ehituses ? sektoris, kus aeglustumine algas juba II kvartalis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing