Ülar Lauk • 30. november 2001 kell 12:59

Norilski Nikeli ees raske valik: kõrged hinnad või 20 000 töökohta

Ajalehet Vedomosti sai teada, et kompanii Norilski Nikel juhtkond kaalub ajutiselt sulgeda ettevõtted, mis kuuluvad Koola mäemetallurgia kompanii KGMK koosseisu. Neis ettevõtetes, mis annavad viiendiku Nornikeli toodangust, töötab üle 20 000 inimese.

KGMK loodi 1998.a. Selle koosseisu läksid Murmanski oblastis olnud Severonikel ja Pet?enganikel. Analüütikute hinnangul tootis Nornikel eelmisel aastal 200 000 tonni niklit (20% selle metalli toodangust maailmas) ja 40% sellest oli Koola mäemetallurgia kombinaadi arvel.

Eelmisel aastal oli KGMK puhaskasum 6,5 mld rubla, tervel Nornikelil 61 mld rubla.

Sel aastal aga metallihinnad langevad. Aasta algusest on vase ja nikli hinnad langenud üle 20% ja prognoosid on pessimistlikud. Kui praegu maksab niklitonn 5200 dollarit, siis 2002.a. on selle hind Troika Dialog analüütiku Kahha Kiknavelidze hinnangul 4700 dollarit.

Milleni asi võib viia on selge: Nornikeli puhaskasum langes selle aasta 9 kuuga 21,3 protsenti. Samas ei saa Nornikel nii kergesti minna vähemrentaablite Koola mäemetallurgia kombinaadi ettevõtete sulgemisele: analüütikud on kindlad, et tekkivad sotsiaalsed pinged ja möödapääsmatu konflikt võimudega põhjustab Nikolai Potanini kontrolli all olevale ärile märksa suuremat kahju, kui ebasoodus hinnakonjunktuur.

<#Vedomosti=http://www.vedomosti.ru/stories/2001/11/30-55-01.html>

Hetkel kuum