Kaja Koovit • 18. detsember 2001 kell 22:00

Kuuekuulist raha valvab kõige paremini deposiit

Finantsnõustajatele esitatud legendi järgi tuli 100 000 krooni paigutada riskivabalt ehk siis tingimus oli, et kogu raha peab kuue kuu pärast alles olema ning oleks tore, kui inflatsiooni vastu midagi ka lisaks kasvaks.

?Inimesed ei tohiks sellise lühiajalise rahaga midagi muud teha kui deposiiti paigutada, sest see on kõige kasulikum, ütles LHV fondijuht Robert Kitt.

Tema sõnul on parim valik kuuekuuline tähtajaline deposiit, et vältida võimalikku soovi vahepeal raha kulutada. Lisaks on deposiidi eelis eraisikust investorile tulumaksuvabastus.

Kuigi ettevõtetel kaob hoiuste puhul maksuaspekt, soovitas Kitt ka väikefirmadele tähtajalist hoiust. Seda eelkõige asjaajamise lihtsust silmas pidades ning arvestades, et juriidilisel isikul tuleb juba väärtpaberikonto hooldustasuks maksta 900 poolaastas, mis sööb võimaliku tulu.

Hoiuse alternatiivina pakutakse ka keerulisemaid ja põnevamaid võimalusi kombineerida deposiidi ja aktsiaturuga.

Sampo Varahalduse fondijuhi Alo Kullamaa sõnul on kuus kuud üldiselt liiga lühike aeg aktsiaturule investeerimiseks, kuid seda on võimalik teha kaotusruumi kindlalt piiritledes ning konkreetsete soovide olemasolul. Näiteks võiks peaaegu kogu raha paigutada tähtajalisse deposiiti ning üksnes väike osa (suurusjärgus deposiidi intress või pisut rohkem) paigutada kuuekuulistesse optsioonidesse. Kui nägemus aktsiaturul toimuvate liikumiste suhtes osutub õigeks, saab investor lisaks deposiidi intressi teenimisele ka optsiooni kasumiga maha müüa. Kui nägemus osutub valeks, jääb alginvesteering alles. Nimetatud võimalus ei ole standardne toode, vaid idee, mida mõnikord oleks mõistlik kasutada, kuid summa peaks olema suurem.

Suprema finantstoodete direktor Sten Soosaar pakkus ühe alternatiivse variandina võimalust siduda investeering Hansapanga aktsia hinnamuutusega. Riskeerida tuleks ca 1700 krooniga. Kehvemal juhul oleks poole aasta pärast alles alginvesteering, kuid maksimaalne lunastussumma oleks 20% korda aktsia hinna muutus, ehk juhul kui aktsia hind lepingu lõpuks on üle 169 krooni, teeniks enam kui deposiidis.

Kombineeritud hoiuste puhul tuleb silmas pidada, et kuigi deposiitintress on tulumaksuvaba, tuleb muudelt tuludelt tulumaks tasuda.

Hetkel kuum