30. jaanuar 2002 kell 11:47

Mõõdukad ei toeta sunderakonnastamist

Rahvaerakond Mõõdukad toetab kohalike omavalitsuste valimise seaduse muutmist põhimõttel, et väiksemates omavalitsustes saaksid jätkuvalt kandideerida ka kodanikeühenduste nimekirjad, teatas erakond.

Mõõdukate juhatus jõudis täna seisukohale, et Mõõdukad toetavad kohustuslikku üleminekut erakondade ja erakondade valimisliitude nimekirjadele 2002. aasta kohalikel valimistel vaid neis omavalitsustes, kus elanike arv ületas 1. jaanuari seisuga 5000 elaniku piiri.

?Mõõdukad ei toeta inimeste sunderakonnastamist,? ütles juhatuse liige, Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Liia Hänni. ?Loomulikult ei keela ükski seadus erakondadel ka väiksemates omavalitsustes kandideerimist, kuid demokraatia huvides pole õige peletada valimistest ja otsustamisest eemale neid võimekaid kandidaate, kes mingil põhjusel ei soovi end veel erakondadega siduda.?

Riigikogu Mõõdukate fraktsiooni esimees Marju Lauristin väljendas ka muret erinevate elualade politiseerimise pärast. ?Õige mitmed kooli- ja haiglajuhid on minu poole pöördunud ja palunud midagi ette võtta, sest parteide poolne surve stiilis ?astud erakonda, saad raha ja/või koha? on muutunud talumatuks,? lisas Lauristin.

Hetkel kuum