Ülo Toomsalu • 11. juuli 2002 kell 8:20

PM: Keskkonnakaitsjad ei luba laevu Emajõele

Alam-Pedja looduskaitsjate hinnangul ei tohiks kaldaid lõhkuvad mootorlaevad mööda Emajõge Tartust Võrtsjärve sõita.

Kärevere silla juurest Pede jõeni ulatuva Alam-Pedja looduskaitseala haldava looduskaitseühingu Kotkas juhataja Einar Tammur märkis, et praegu Tartu piires kurseeriva Pegasuse tüüpi mootorlaevad ainult lõhuksid looduskaitseala kaldaid, kirjutab Postimees.

?Põhiline kahjustus, mille nii suure laeva järel tulevad lained tekitavad, on kaldaerosioon,? sõnas Tammur. ?Lisaks uhuvad lained vanajõgede suudmetesse muda, mis hakkavad suudmeid ummistama.?

Võrtsjärve Sihtasutuse eestvedamisel eile pärast rohkem kui kümneaastast pausi korraldatud laevareisil Tartust Võrtsjärvele nägi Tammur koos kolleegidega, kuidas Pegasuse laine lõi Emajõest kaldale ligi poole meetri pikkuse angerja.

?Meil pole midagi selle vastu, kui huvilised mööda Emajõge Tartust Võrtsjärvele või vastupidi sõidaksid, kuid kindlaks tuleb määrata, mis alused, mis aegadel ja kuidas jõel liikuda tohib,? märkis Tammur.

Praegu on Alam-Pedja looduskaitseala piires Emajõel liikuvaile alustele seatud kiirusepiirangud. Veeteedeameti Tartu navigatsioonimärgistuse talituse juhataja Eino Martihhini sõnul need aga ei kehti, sest märkide paigaldamine pole veeteede ametiga kooskõlastatud.

?Täna on Emajõgi seaduslikult laevatatav veetee ja mitte keegi ei saa seda kinni panna,? ütles Martihhin. ?Kui aga Eestis tehakse rahvahääletus, kus eestlased ütlevad, et lõpetame liikluse Emajõel, siis on teine asi.?

Laeva Pegasus omanikfirma ASi Tartu Sadam juhataja Ain Adamson nentis, et seni pole looduskaitsjatega suuremaks tüliks läinud, sest Tartu-Võrtsjärve laevaliikluse vastu pole seni suurt huvi.

?Võrtsjärvel pole õieti kusagil sildudagi ja midagi vaadata, seepärast on ka meie huvi selle liini vastu väike,? tõdes Adamson.

Hetkel kuum