30. august 2002 kell 13:08

Kakao hind kerkis pärast 15 aastast vaheaega üle 2000 dollari taseme

Kakao hind esmakordselt pärast 15 aastast vaheaega New Yorgi Kohvi, suhkru ja kakaobörsil üle psühholoogiliselt olulise 2000 dollari taseme.

Kakao detsembrilepingute hind sulgus eile 2017 dollaril tonni eest olles päevasiseselt dollari võrra isegi kallim. Viimati maksis tonn kakaod 1987. aasta juulis, kui toorme hind maksis 2128 dollarit tonn.

?Turud ignoreerisid uudiseid kakaosaagi kasvu kohta Elevandiluurannikul ja Gaanas ning ostsid paaniliselt. Läheb veel paar nädalat, enne kui hind hakkab järsult langema?, lausus uudisteagentuurile Reuters üks kakaoanalüütik. ?Kakaoturg on väike ning hinnad ei vasta aeg ajalt fundamentaalnäitajatele?, sõnas investeerimispanga Salomon Smith Barney analüütik.

Elevandiluurannik, kes toodab umbes 40 protsenti maailma kakaotoodangust on asunud juba koristama selle aasta saaki ning ostjad usuvad, et saak on sel aastal eelmisest aastast kõrgem. Turule hakkab selle aasta saak jõudma oktoobris.

Hetkel kuum