Eesti kliima meenutab sellel aastal Itaalia lõunapoolseid piirkondi ? kuum ja kuiv. Võrdluseks valisingi Itaalias viimastel aastatel kahe kõige intensiivsemalt arenenud veinipiirkonna lihtsad veinid.
Sitsiilia veiniajalugu on alguse saanud neist aegadest, kui foiniiklased ja kreeklased oma laevadega hakkasid Vahemerd kündma ja uusi kolooniaid rajama. Filmidest ja kirjandusest on tänapäeval jäänud sellest saarest mulje kui väga vaesest ja maffia küüsis vaevlevast piirkonnast. Mis puutub veiniviljelusse, siis siia on viimastel aastakümnetel rajatud kõige moodsama tehnoloogiaga veinikeldrid, kus oma oskusi rakendavad varmalt ka Itaalia teiste piirkondade veinimeistrid. Pinnas on laavakivimi ohtruse tõttu viljakas ning Etna vulkaan toob maapõuest aeg-ajalt veel lisagi juurde.
Puglia, mida loetakse Itaalia kõige kuumemaks regiooniks, on samuti tuntud oma eriti kangete veinide, oliivi-istanduste ja omapäraste kooniliste tornidega majade poolest. Tavaliselt alustatakse selles piirkonnas valgete viinamarjade koristust juba augusti teisel poolel, et päike marjadest viimast happeraasu välja ei pigistaks.
Varasemate aastate veine iseloomustas kerge oksüdatsiooninüanss, sest puudusid oskused ja tehnoloogia, kuidas käärimisprotsessi kindlal temperatuuril hoida. Kaasajalgi võib veel mõne väikse tootja keldrist leida selliseid veine. Sõltuvalt külluslikust päikesest on selle piirkonna veinid kõrge alkoholiprotsendiga.
Kohalikest marjadest on tuntumad Negroamaro (tumekibe) ja Primitivo. Viimast peetakse sugulaseks Ameerika mandril levinud Zinfandeli marjaga. Viimased uuringud on näidanud, et mõlemad põlvnevad ühest Sloveenia vähetuntud marjasordist.
Tänaste veinipudelite sildil esinev nimi L?Arazzo tähendab gobelääni, seega jääb juba teie otsustada, milliseid toone ja värve nendest veinidest leiate.
Sobib hästi aperitiiviks, aga ka pastatoitude ja maitsestatud kastmega kalaroogadega. Serveerida 10 kraadi piires. Poehind 73 krooni piires.
Aroomis küps magus kirss, veidi kirsikivi, veel veidi nelki, kakaod, lagritsat ja ploomi. Pooltäidlane, maitses annab tunda samuti küps kirss, mis kombineerub kakao pehmusega.
Mõnus grillipeovein, mis sobib hästi ka pitsaga, kus kasutatud sinki, aga samuti linnulihast või sealihast valmistatud praadidega. Serveerida 16?18 kraadi vahemikus. Poehind 73 krooni piires.
Autor: Rein Kasela